RUSKI AMBASADOR U ZAGREBU: Nećemo se mešati u suverena pitanja Hrvatske! Nismo mi Amerikanci!
Foto: Profimedia

pitanje tečnog gasa

RUSKI AMBASADOR U ZAGREBU: Nećemo se mešati u suverena pitanja Hrvatske! Nismo mi Amerikanci!

Hrvatska -

Za razliku od Sjedinjenih Država, Rusija ne planira da se upliće u suverena pitanja Hrvatske u pogledu energetike, izjavio je ambasador Rusije u Hrvatskoj, Anvar Azimov.

Njegov komentar je usledio nakon izjave američkog ambasadora u Hrvatskoj Roberta Kohorsta da je Rusija nepouzdan snabdevač gasom, i njegovog poziva Hrvatskoj da se uzdrži od kupovine ruskog gasa koji će biti isporučivan preko gasovoda Severni tok 2, te da se opredeli za izgradnju terminala za tečni prirodni gas na ostrvu Krk, prenosi Tass.

foto: YouTube prtscr / N1

"Zašto Sjedinjene Države šire mit o Rusiji kao o nepouzdanom snabdevaču gasom? Nama je očigledno da Vašington pribegava svim sredstvima da ruski gas istisne sa evropskog tržišta, i tome da Evropljani grade terminale za prihvat skupljeg tečnog prirodnog gasa iz SAD. Takođe nam je jasno da je deo te taktike i izgradnja terminala za TPG na Krku. Činjenica da Amerikanci ne planiraju da ulože ni jedan cent govori sama za sebe", rekao je ruski ambasador.

Kako je dodao, Rusija ne planira da se meša u suverena pitanja Hrvatske, "jer mi nismo Amerikanci".

Azimov je takođe naveo da će se u slučaju zamene ruskog gasa skupljim američkim TPG-om to odraziti na rast cene goriva u Hrvatskoj, što će posledično dovesti do poskupljenja "vaše robe i usluga".

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track