PUPOVAC: Hrvatska će ostati bez budućnosti zbog odnosa prema Srbima!
Foto: Dragan Kadić

SAMOSTALNO NA IZBORIMA ZA EP

PUPOVAC: Hrvatska će ostati bez budućnosti zbog odnosa prema Srbima!

Hrvatska -

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac izjavio je danas da je ta partija odlučila da samostalno učestvuje na izborima za Evropski parlament kako bi se pitanje Srba u Hrvatskoj u EU sagledalo iz perspektive koja neće biti jednostrana i istovremeno upozorio da odnos prema srpskoj manjini Hrvatsku može da košta njene budućnosti i perspektive.

Pupovac je rekao da sada nema nikoga ko može da kaže ono što bi evroparlamentarci trebalo da čuju ''iz prve ruke'' o položaju SRba u hrvatskoj.

''Ono što su nekada radile međunarodne organizacije koje su imale monitoring nad procesom pristupanja Hrvatske EU, trebalo bi mi da preuzmemo i budemo taj glas kojim ćemo razbuditi naše kolege u evropskom parlamentu i evropskim institucijama'', rekao je Pupovac.

Kako je primetio, atmosfera u Hrvatskoj nije dobra, nisu dobri ni pojedini politički procesi i pojedina postupanja prema Srbima, o čemu je, kako je rekao, prošle nedelje razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

''Razgovarali smo o svemu što smatramo da predstavlja ozbiljnu prepreku ili smetnju ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj. Kada je posredi realizacija stvari koje su postale obaveza vlade, bilo da je reč o medijima, obrazovanju, zapošljavanju, obnovi u ratu razrušenih kuća, povratku imovine, sve to ne ostavlja ne samo dobar dojam, nego ne čini dobru sliku nakon te analize'', rekao je Pupovac.

Na podsećanje da se bliži komemoracija žrtvama zloglasnog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu i da će se i ove godine ona obeležiti "u nekoliko kolona", on je najavio da će se 1. aprila sastati s predstavnicima naroda čiji su pripadnici bili žrtve tog logora, pored Srba, Jevreja i Roma, kao i Hrvata antifašista, s kojima će zajedno otići u Jasenovac.

foto: Printscreen Youtube

''U toku je velika mobilizacija ljudi da dođu u Jasenovac 12. aprila kako bismo poslali poruku da nam je stalo, ali i poruku otpora onima koji negiraju to mesto i ideje koje su dovele do toga mesta'', rekao je Pupovac.

Dodao je će poruku otpora biti poslata i onima koji i danas uzvikuju ustaški pozdrav "Za dom spremni'', kojim su, kako je istakao, potpisivane odluke o deportacijama u jasenovački logor i odluke o likvidacijama.

Na pitanje koji je krajnji cilj istorijskog revizionizma, loše atmosfere u hrvatskom društvu i lošeg odnosa prema srpskoj manjini, Pupovac je rekao da oni koji teže tome ne znaju i nisu svesni da je njihov cilj, zapravo, da Hrvatska ostane bez budućnosti i perspektive.

"A to je tu pred vratima. Ne odlaze mladi i porodice samo zato što im je 1.200 evra malo da bi mogli živeti u Sisku, Karlovcu ili Zagrebu. Beže od besperspektivnosti i od atmosfere koja truje ljude i koja ne donosi ništa'', rekao je Pupovac.

Osvrnuo se i na trenutnu krizu u odnosima SDS S-a s vladajućom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), s kojom je u koalicji, i ocenio da je došlo do prve značajnije i ozbiljnije krize u međusobnim odnosima i ocenio da nema mnogo prostora za odlaganje onoga što je dogovoreno pri sklapanju te koalicije.

''Mi smo došli do te crte da to više ne možemo ponavljati i sasvim je jasno nakon ovih razgovora i nakon ovog sastanka da, ukoliko ne želimo da dođe do tog ishoda koji bi značio razlaz, moramo nešto učiniti i da se stvari promene ne samo u realizaciji operativnog programa nego i u promeni atmosfere'', kazao je Pupovac.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track