Najnovije vesti

UKLETO HRVATSKO OSTRVO: Tu niko ne želi da prespava, noću se čuju strašni zvuci, a ko odnese nešto sa njega večno je proklet
Foto: Profimedia

misterija

UKLETO HRVATSKO OSTRVO: Tu niko ne želi da prespava, noću se čuju strašni zvuci, a ko odnese nešto sa njega večno je proklet

Hrvatska

Brojni Dubrovčani savetuju da se sa ostrva Lokrum ne uzima ništa, jer sve što se uzme i dalje pripada ostrvu. Bilo da je pero pauna ili čak listić, šta god bude uzeto doneće nesreću onom ko ga je uzeo.

Iako brodovi stalno voze posetioce na ostrvo, sem čuvara tamo niko ne zanoći naročito zbog legende o ukletom ostrvu, ali i krika paunova koji ulivaju strah u kosti.

 

Navodno je na Lokrum stigao i engleski kralj Ričard Lavljeg Srca. Kada se vraćao iz krstaškog rata, zadesila ga je velika oluja pa je spas potražio na ostrvu. U znak zahvalnosti, hteo je da napravi crkvu ali su ga Dubrovčani ubedili da je bolje da je napravi u tom gradu, a da će napraviti i jednu na ostrvu.

 

Prema drugoj legendi, spominje se i požar koji je zadesio Dubrovčane u 11. veku, kada su obećali svetom Benediktu da će sagraditi samostan na Lokrumu ako se vatra ugasi. Benediktinski samostan na području Dubrovačke Republike spominje se prvi put 1023. godine. Benediktinci koji su bili vlasnici celog ostrva pretvorili su Lokrum u raj na zemlji, ali grad je bez obzira na to prodao njihov posed bogatim sugrađanima. Poslednji benediktinci napustili su samostan 1798., nakon što je ostrvo kupilo nekoliko bogatih Dubrovčana.

Benediktinci su pre odlaska služili poslednju misu a zatim sa kapuljačama na očima i upaljenim svećama, obišli ostrvo i mrmljajući: "Neka je proklet svako ko pribavi Lokrum za lično uživanje". Prema pučkom verovanju, prokletstvo se može skinuti samo ako se skupi sav vosak koji se te noći stvrdnuo na zemlji.

 

Kralja Bavarske Ludviga II snašla je zla sudbina nakon boravka na ostrvu, kada se vratio kući i saznao da su ga skinuli sa prestola jer je proglašen ludim. Nakon toga je nađen mrtav u jezeru, a smatra se da je počinio samoubistvo.

Brat cara Franje Josipa I., nadvojvoda Maksimilijan s Lokruma je krenuo u Meksiko. Tamo su ga uhvatili i mučili a na kraju i streljali.

 

 

Jedan od vlasnika Lokruma bio je i Rudolf, sin austrijske carice poznatije pod nadimkom Sisi i cara Franje Josipa I. Prema legendi, zemlja se zatresla, a more uznemirilo kad su Rudolf i njegova supruga stupili na ukleto ostrvo. Rudolf je boraveći na Lokrumu zasadio botanički vrt, a nekoliko meseci kasnije u dvorcu Majerling ubio je mladu ljubavnicu Mariju von Vetseru, nakon čega je počinio samoubistvo.

 

(Kurir.rs/Dnevnik.hr/Foto: Profimedia)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...