KO JE HRVATICA IZABRANA ZA GENSEKA SAVETA EVROPE: Novinare izbegava ko kugu i ulazi na zadnja vrata samo da ih ne sretne
Foto: EPA

NOVA FUNKCIJA

KO JE HRVATICA IZABRANA ZA GENSEKA SAVETA EVROPE: Novinare izbegava ko kugu i ulazi na zadnja vrata samo da ih ne sretne

Hrvatska -

ZAGREB - Aktuelna potpredsednica hrvatske vlade i šefica diplomatije, Marija Pejčinović Burić, izabrana za generalnog sekretara Saveta Evrope i novu dužnost će preuzeti u oktobru.

Hrvatski mediji ocenjuju da je reč o velikom uspehu hrvatske dplomatije koji će, veruju, doprineti jačanju ugleda te zemlje u inostranstvu.

Smatra se da će njen odlazak staviti na muke premijera Andreja Plenkovića, koji je prisiljen da nađe novog ministra ili ministarku koji će zameniti Burićevu.

foto: EPA

Burićeva je preuzela dužnost hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova pre dve godine, posle ostavke njenog prethodnika, Davora Iva Štira. Burićeva se kao šefica diplomatije nije posebno isticala i bila je, tvrdi T-portal, jedan od nevidljivijih ministara vlade Andreja Plenkovića.

Tom utisku doprinela je i njena navika da u Banske dvore na sednice vlade redovno ulazi na zadnja vrata i tako izbegava susrete s novinarima.

Pejčinović Burićeva rođena je 1963. u Mostaru. Diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smer spoljne trgovine, a kasnije je postala i magistar evropskih nauka. Karijeru je započela u "Končar inženjeringu" 1988. godine kao stručna saradnica za spoljnu trgovinu. Od 1995. do 1997. bila je direktorka Evropskog doma Zagreb, potom je radila u Plivi kao direktorika Ureda za korporativne komunikacije. Govori četiri strana jezika (francuski, engleski, španski i nemački).

foto: EPA

Četiri godine provela je na mestu pomoćnice ministra evropskih integracija, a 2005. postala je i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija dok je dužnost minisarke obavljala Kolinda Grabar-Kitarović.

U hrvatskoj Burićevu smatraju stručnjakom za evropska pitanja, kažu da je pedantna i da razume diplomatske tehnike, pogotovo u ovo vreme kada se diplomatija brzo menja. Bila je veoma angažovana u procesu pristupnih pregovora Hrvatske o članstvu u Evropskoj uniji.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track