HRVAT PREŽIVLJAVA PAKAO PARAGVAJSKOG ZATVORA: Već ga dva puta izboli, a samo moli da ga premeste ne neko humanije mesto (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

pao zbog droge

HRVAT PREŽIVLJAVA PAKAO PARAGVAJSKOG ZATVORA: Već ga dva puta izboli, a samo moli da ga premeste ne neko humanije mesto (VIDEO)

Hrvatska -

Višnjevčanin Domagoj Tobler (30) trenutno se nalazi u Paragvaju, u zatvoru San Pedro, gde je osuđen na 18 godina zatvora.

On je izdržao već devet, a kaže da mu je nepodnošljivo da bude zatvoren u ovom zatvoru.

"U zatvoru sam devet godina. Osuđen sam na 18 godina zbog krijumčarenja drogom i stojim iza toga, ali nepodnošljivo je u zatvoru. Nema ni hrane za sve", požalio se Tobler.

Tobler godinama nema prilike da razgovara sa nekim na hrvatskom jeziku, pa neke izraze i reči na hrvatskom, nakon toliko godina, priča pogrešnim naglaskom ili ih nepravilno izgovara. Dodaje da su ga iz hrvatske ambasadse posetili samo nekoliko puta.

"Za ovih devet godina posetili su me možda tri puta i to po službenoj dužnosti radi prevođenja. Tražio sam higijenske potrepštine, hranu i odeću od njih, ali ništa nisam dobio. U zatvoru kapaciteta 300 zatvorenika nas je 600", ispričao je Tobler, koji se, kaže, venčao sa Paragvajkom, s kojom ima dete.

"Ponudili su mi premeštaj u Hrvatsku, ali sam odbio jer ovde imam ženu i dete.

U fazi sam dobijanja paragvajskog državljanstva. Roditelji su mi u Hrvatskoj, u Slavoniji, ali su rastavljeni i ne mogu mi finansijski previše pomagati", objasno je Tobler i dodao da želi da ga premeste bliže novoj porodici.

"Od žene i malog udaljen sam oko 350 kilometara i retko mogu da ih vidim. Supruga mi ne radi i veliki je to trošak. Od ambasade želim da mi pomognu koliko mogu i da me premeste u neki humaniji zatvor", rekao je Tobler. Iz ambasade i Ministarstva spoljnih poslova nisu odgovorili jesu li nešto preduzeli i, ako jesu, šta, kako bi pomogli hrvatskom državljaninu.

Domagoj Tobler i Mirko Novaković 6. januara 2011. godine sleteli su u Paragvaj a nakon šest dana pokušali su da izađu iz zemlje noseći u stomaku ukupno 74 kapsule kokaina, teške 1,2 kilograma. Kada su stigli na međunarodni aerodrom "Silvio Petirosi" Mirku je pozlilo. Obojica su jeli, iako nije trebalo. Tobler je imao u želucu 25 paketića droge a Mirko 44. Da su uspeli da dođu do Evrope i da se taj kokain pomešao, tj. razredio, na ulici bi mogli da ga prodaju za oko 400-500 hiljada evra. Ali završili su u paklu južnoameričkog zatvora.

Bili su zatvoreni u jedan od najozloglašenijih paragvajskih zatvora, Takumbo u Asunsionu. Taj zatvor ima oko 4.000 zatvorenika i samo 45 čuvara u jednoj smeni.

Zatvor je sagrađen za 1.500 ljudi. Česte su pobune i tuče, a Tobler je, prema pisanju Glasa Slavonije, dva puta u tom zatvoru bio izboden. Pre nekoliko godina, dok još nisu bili osuđeni, iz Ministarstva spoljnih poslova rekli su da su radnici hrvatske ambasde u Buenos Ajresu u Argentini bili nekoliko puta u poseti Tobleru i Novakoviću.

(Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Prinscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track