Najnovije vesti

MISTERIOZNI LET ZA ZAGREB! GDE JE NESTAO 41 PUTNIK? U avionu bilo ZARAŽENIH KORONOM! Svi detalji bez cenzure...
Foto: Shutterstock

KONTRADIKTORNE IZJAVE ZVANIČNIKA

MISTERIOZNI LET ZA ZAGREB! GDE JE NESTAO 41 PUTNIK? U avionu bilo ZARAŽENIH KORONOM! Svi detalji bez cenzure...

Hrvatska

Istina o kobnom letu Frankfurt - Zagreb na kojem je bilo 14 zaraženih koronavirusom

Gde je nestao 41 putnik s “koronaleta” Zagreb - Frankfurt OU411?

Danima se govori o 74 putnika i članova posade, ali Nedeljni Jutarnji otišao je korak dalje, sproveo je istragu o letu i saznao da je na letu bilo mnogo više osoba, njih čak 115!

Otkrile su se i druge nelogičnosti. Rekonstruirali smo priču i uočili da je let Frankfurt - Zagreb OU411 prava misterija.

Koliko je zapravo bilo putnika na letu Kroacija Erlajnza iz Frankfurta za Zagreb 2. maja? Ko je primarni kliconoša? Ima li obolelih članova posade i zašto KE nije objavila da imaju zaraženog člana posade? Jesu li poštovane procedure? Zašto je trebalo nekoliko dana da se pronađu putnici s leta? I zašto su epidemiolozi podatke o putnicima zatražili 8. maja iako je prvi oboleli ustanovljen tri dana pre?

- Imamo situaciju u kojoj su se vratile 74 osobe, zajedno s članovima posade. Među njima je bilo više radnika Đure Đakovića koji su se vraćali iz Švedske. Među njima se prvi razboleo 5. maja i sad ih imamo devet. Osim njih, u Zadru je jedna osoba koja je putovala tim avionom i u Sisku druga te jedan strani državljanin koji je doputovao tim avionom u Istru. Svi ostali su kontaktirani, neki među njima još nisu pronađeni, niti se zna gde se nalaze, ali upozoreni su i određena im je mera samoizolacije - rekao je diektor HZJZ Krunoslav Capak 12. maja.

Kako bismo rekonstruirali događanja na letu “s pošiljkom koronavirusa”, zatražili smo podatke od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Ukupno je na navedenom letu bilo 115 osoba od čega je 10 osoba napustilo Hrvatsku - odgovorila nam je dr. Zvjezdana Lovrić Makarić, koja je kao epidemiolog zadužena za taj let.

Nakon prvog čitanja njenog odgovora, postavlja se ključno pitanje: gde je nestala 41 osoba iz aviona?

Naravno, odgovor smo tražili od direktor Capaka, koji je danima ponavljao brojku od 74 putnika. U telefonskom razgovoru rekao je da tu informaciju mora da proveri i da će nam javiti čim sazna gde je nastao nesporazum. Dan kasnije u SMS poruci potvrdio je da je na letu bilo ukupno 115 osoba. U međuvremenu neslužbeno saznajemo da je reč o 110 putnika i pet članova posade.

- Došlo je do nesporazuma. Podaci nam stižu u grupama. Jedan kolega radio je grupu od 74, a to je grupa iz koje su proizašle sve dosad obolele osobe. Drugi kolega radio je grupu od 41 osobe iz koje zasad nema pozitivnih. Kolege su sve vreme u koordinaciji, a moj primarni interes i dalje je grupa od 74 iz koje su zasad proizašli Covid pozitivni - rekao je Capak.

Ostaje potpuno nejasno koja je razlika između dve grupe putnika s istog leta i koja je garancija da oni nisu zaraženi?! Kako se uopšte putnici s istog leta mogu podeliti u dve grupe?!

Kontradiktornost izjava

Prvi među njima razboleo se 5. maja, rekao je Krunoslav Capak na toj istoj konferenciji.

S druge strane, iz službe za epidemiologiju HZJZ-a stiže drugi podatak.

- Prvi oboleli potvrđen je 7. maja, nakon čega se tokom epidemiološke obrade njegovih kontakata pokazalo da je putovao s većom grupom putnika iz Švedske među kojima su neki imali blaže simptome već i pre samog leta - kaže nam dr. Lovrić Makarić u svom odgovoru.

Croatia Airlines o tome službeno saznaje 8. maja.

- Krizni štab Croatia Airlinesa 8. maja 2020. od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ primio je zahtev za dostavu podataka o putnicima koji su 2. maja putovali letom OU411 Frankfurt - Zagreb - kažu iz CA.

Dakle, ponovno se postavlja pitanje - koji je datum tačan? Kada se pojavio prvi zaraženi i zašto je od KE popis putnika zatražen tek 8. maja.

Kako neslužbeno sazjanemo, prvi zaraženi putnik simptome je počeo da pokazuje 5. maja, a bolest mu je potvrđena dva dana kasnije, odnosno 7. maja. Opet, zašto se nije reagovalo na prve simptome?

Sledeće pitanje je ko je kliconoša, odnosno ko je mogao da proširi bolest u avionu. Ni na to pitanje još nema odgovora jer prvi dijagnostifikovani bolesnik s leta prve simptome pokazuje 5. maja. Prema svim dosadašnjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, osoba može preneti bolest 48 sati pre pojave simptoma, što daje zaključak da ta osoba nije mogla zaraziti nikoga u avionu.

Kako sazjemo, još se traži prvi oboleli, što znači da je moguće da je neko na letu bio asimptomatski nosilac koronavirusa. Da li je on iz grupe 74 ili grupe 41?

U ovom trenutku 14 osoba s leta pozitivno je na Covid-19, a kako neslužbeno saznajemo, jedan od pet članova posade takođe je pozitivan.

S obzirom na to da je, kako saznajemo, reč o članu posade koji nije bio u dužem kontaktu s putnicima, opet se postavlja pitanje kako se zarazio?

Kurir.rs/Jutarnji

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...