NOVI DETALJI REKORDNE ZAPLENE KOKAINA U HRVATSKOJ: Strane agencije pomogle informacijama?
Foto: Printscreen

kupac umakao

NOVI DETALJI REKORDNE ZAPLENE KOKAINA U HRVATSKOJ: Strane agencije pomogle informacijama?

Hrvatska -

U Luci Ploče zaplenjena je rekordna količina kokaina. Kako nam je potvrđeno, radi se o oko 500 kilograma kokaina koji je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike, a zaplenjen je još prošle nedelje, ali policija s tom informacijom nije dosad izlazila u javnost. Niko kokain nije preuzeo pa tako saznajemo da, za razliku od prethodnih slučajeva, nije bilo hapšenja. Otkrili su ga policajci prilikom redovite kontrole kontejnera.

Za sutra u 14 sati u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj sazvana je konferencija za novinare na kojoj će biti objavljeni detalji ove akcije, koja je treća po redu u kojoj je razbijen lanac krijumčara kokaina koji iz zemalja Južne Amerike brodovima dolazi u Luku Ploče.

Upravo činjenica da nema hapšenja je najintrigantnija što bi moglo ukazivati da je neko kome je droga bila namenjena odustao od primopredaje, da je možda bio upozoren ili imao nekakvu informaciju da je pošiljka pod nadzorom ili neki zasad još nepoznat razlog

Kako smo doznali, niko iz prethodnih zaplena u Pločama ne povezuje se s ovom najnovijom. Verojatno su, osim dubrovačke policije i Odeljenja za droge MUP-a RH, moguće u ovu akciju bile uključene i neke svetski poznate agencije za suzbijanje trgovine narkoticima, popuit američke DEA-e koja inače ima i svoj regionalni ured u ambasadi SAD-a u Zagrebu i koji pokriva Hrvatsku i ceo region.

Poslednjih meseci luka Ploče je zbog slabih kontrola postala ulazna vrata narko dilerima za uvoz kokaina. Od kraja januara kada je započela intenzivna uskočko-policijska akcija razbijanja udružene zločinačke organizacije narkodilera kokaina pa do danas dolazimo do bilance od preko 700 kilograma kokaina koliko se našlo u “kokainskim pošiljakama” na jugu Hrvatske. Uhapšeno je ukupno osam osoba, pet ih se veže za udruženu zločinačku organizaciju u Metkoviću, a troje za slučaj zaplene kokaina u jednom privatnom poduzeću u Opuzenu kamo je kokain dospio u kontejneru banana.

Uvoz banana postao je "meka“ za ilegalni transport kokaina prema dolini Neretve. Pošiljaoci kokaina iz Južne Amerike očito još nisu čuli da je većina narkodilera pala u spektakularnoj policijsko-uskočkoj akciji krajem januara u Metkoviću i 7. marta u Opuzenu pa i dalje šalju kokain preko Luke Ploče, po koji očito nema ko doći jer su lokalni narkobossovi i dileri u zatvoru.

Budući da u Luku Ploče godišnje dođe oko 1200 kontejnera banana fizički je teško gotovo nemoguće prekontrolirati svaki kontejner. Uzimajući u obzir karakteristike robe, njezino poreklo i odredište, carina procenjuje rizik i prema tome izdvaja jedan deo kontejnera za kontrolu. Roba koja dolazi iz, na primer, zemalja Južne Amerike može češće biti podložna kontroli nego roba koja dolazi iz zemalja EU.

Nakon zaplene ogromnih količina kokaina koji preko Luke Ploče ulazi u Hrvatsku, carinska uprava je konačno odlučila nabaviti mobilni rtg uređaj za skeniranje sumnjivih kontejnera banana, uglavnom dopremljenih iz Južne Amerike u kojima se krijumčario kokain. Kako saznaje Jutarnji list, u Carinarnicu u Pločama uskoro stiže mobilni rendgenski uređaj vrijednosti 2 milijuna dolara, koji će carinicima omogućiti bržu i delotvornu kontrolu, kontejnera što do sada nije bilo moguće, pa je Luka Ploče mesecima bila "meka“ krijumčara kokaina. Međutim, čini se da su carinici i policija i bez rtg uređaja uspeli otkriti ovu rekordnu zapljenu kokaina.

Za razliku od carinske uprave u Rijeci koja je nabavila mobilni RTG uređaj za kontrole roba u riječkoj luci, carina u Pločama kontrole provodi "od oka“ te ukoliko se pokaže da je nešto sumnjivo dovodio se pas. Upravo zbog tako slabe kontrole krijumčari kokaina biraju kontejnerski promet preko Ploča, preko kojega je prošlo više od 700 kg kokaina.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track