OBRAČUN POGREBNIKA U METKOVIĆU: Pale optužbe za krađu tela preminulih, u svemu ulogu imao i Centar za socijalni rad!
Foto: Profimedia

bizarno

OBRAČUN POGREBNIKA U METKOVIĆU: Pale optužbe za krađu tela preminulih, u svemu ulogu imao i Centar za socijalni rad!

Hrvatska -

Prema Porodičnom zakonu, roditelji su dužni da brinu o svojoj deci, a deca o roditeljima. Nažalost, danas smo svedoci brojnih slučajeva kada sinovi i kćeri ne brinu o roditeljima kad ostare i ostanu nesposobni, piše Slobodna Dalmacija.

Po slovu zakona oni su i dalje njihovi staratelji iako ih godinama nisu videli. O onima koji nemaju pravno izdržavanje brine se Republika Hrvatska, preko centara za socijalnu skrb, koji u okviru svojih nadležnosti brinu o takvim osobama - od lečenja, preko smeštaja u domove za stare i nemoćne, pa na kraju do sahrane i sahrane .

Poslednjih dana dolinom Neretve proširila se priča da je 75-godišnja žena, korisnica navedenih prava iz sistema socijalne zaštite, "mrtvo ukradena" iz doma za starije osobe na Korčuli i dovedena u Metković.

Vlasnik pogrebnog preduzeća "Kirios" iz Metkovića Antonio Jelić optužio je lokalni centar za socijalni rad i konkurentsku kompaniju "Palma" da su pokušali da sahrane pokojnika bez znanja rođaka, iako ga je preminula poćerka koja živi u inostranstvu angažovala i ovlastila. Tvrdi da je preminulog trebalo prebaciti iz Vele Luke u Metković i organizovati sahranu. Međutim, na putu za Velu Luku, Jelić je saznao da je pokojnika dan ranije odneo drugi pogrebnik, kojeg je angažovao Centar za socijalni rad Metković, jer je preminuli bio bez pravne podrške i bio na zbrinjavanju Centar.

Jelić je to nazvao "krađom pokojnika" i obratio se javnosti. U pismu je izneo niz optužbi protiv Centra za socijalni rad Metković, uključujući da je socijalni radnik "dobrovoljno i bez obaveštavanja rođaka o smrti preminulog angažovao privatnu pogrebnu firmu da preuzme i preveze telo preminule iz Vela Luka do Metkovića ".

Jelić takođe ističe da "ovo nije prvi slučaj da Centar za socijalni rad Metković samovoljno sahranjuje ljude bez znanja javnosti, neposredne i šire rodbine, bira kovčege, organizuje prevoz i sahranjivanje majke, oca, brata ili sestre . " Pita se kako je moguće sahraniti nekoga u Evropskoj uniji bez obaveštavanja njegove rodbine.

U Centru za socijalni rad Metković, gde je direktor Vatroslav Vugdelija objasnio da je u ovom slučaju sve bilo po zakonu.

"Gospođa MM je nakon smrti supruga živela sama u kući. Odlukom CZSS Metković imala je službu za pomoć u kući, iskoristila je pravo na jednokratnu pomoć, a zaposleni u CZSS Metković pomagali su i službeno i privatno u raznim situacijama.u bolnici, čak i kada je gospođa MM bila pozitivna na COVID, kao i tokom boravka u domu u Veloj Luci - niko od njenih rođaka nije zvao niti se raspitivao o njoj i njenom zdravlju i njena izjava da nema jedna od svojih i moli CZSS Metković da preduzme mere u vezi sa smeštajem. Niko od rođaka iz Nemačke nas nije kontaktirao, niti smo imali bilo čiji kontakt, broj ili adresu. Posle smrti gospođe CZSS Metković postupali su normalno u takvim situacijama. " imala je pravo da finansira pogrebne troškove, a kontaktirano je pogrebno preduzeće "Palma" iz Metkovića. Cena svih usluga tako skromnih sahrana je minimalna ", objasnio je Vugdelija koji je primetio da pokojna M. M. nije lišena poslovne sposobnosti i sama je izjavila da nije imala rođaka ili pravnu izdržavanu porodicu, zbog čega je želela da je Centar smesti u dom.

Ne možemo se otresti utiska da je u svemu ovom CZSS "kolateralna žrtva" u obračunu jednog pogrebnika sa drugim pogrebnikom na području Metkovića; u toj borbi se ne biraju sredstva, izveštaji se šalju policiji, ali za prvi put je umešan i CZSS Metković i javno optužen za učešće u - krađi pokojnika! ", ističe Vugdelija.

Kaže da im je žao što se moraju izviniti za nešto što su učinili dobro, i po službenoj dužnosti i ljudski, za osobu koja nije imala nikoga svog. "Uprkos ovako sramnim optužbama koje su nas potresle, CZSS Metković i socijalni radnik koji je vodio ovaj slučaj mogu biti samo ponosni na sve dobro koje su učinili. Odgovorni smo za svoj rad i sve se može proveriti, a ako neko ima saznanja o tome bilo kakve propuste, neka obavesti nadležne organe ili neka jednostavno dođe u CZSS Metković da zajedno u razgovoru sa poštovanjem dođu do istine ", ističe Vugdelija.

Drago Plećaš, vlasnik pogrebnog preduzeća "Palma", koje je javno optuženo za "krađu pokojnika", naglašava da sa rodbinom ne želi da ulazi u porodične odnose preminulog.

Kaže da u ovom konkretnom slučaju nema obavezu prema njima jer ga je angažovao Centar za socijalni rad Metković.

"Uzeo sam telo preminulog u Veloj Luci i doneo ga u mrtvačnicu u Metkoviću sa kompletnom pratećom dokumentacijom, umrlicom i potvrdoom za sahranu, koja je bila potpisao ovlašćeni lekar - mrtvozornik ", rekao je Plećaš, koji naglašava da je organizaciju sahrane preuzeo Antonio Jelić, tvrdeći da ga je angažovala preminula pokćerka.

"I tu se moja vlast nad ovim slučajem završila. Mi kao pogrebnici delujemo na slobodnom tržištu i radimo po pozivu, pružajući svoje usluge onome ko nas zaposli", objasnio je on.

"Ako neko od rođaka ili građana veruje da je počinjeno neko krivično delo na štetu preminulog, neka to prijavi nadležnim institucijama", rekao je Plećaš.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska saznaje da nisu dobili nijednu prijavu u vezi sa slučajem starice iz Metkovića, piše Slobodna Dalmacija.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track