MILANOVIĆ LJUT NA PLENKOVIĆA: Vlada nije smela da da saglasnost Zaključcima Saveta EU jer ne garantuju prava Hrvata u BiH!
Foto: EPA / Christian Bruna

uputio pismo

MILANOVIĆ LJUT NA PLENKOVIĆA: Vlada nije smela da da saglasnost Zaključcima Saveta EU jer ne garantuju prava Hrvata u BiH!

Hrvatska -

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u pismu premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću izrazio nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim Zaključcima Saveta EU jer se njima ne garantuju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

Radi se o Zaključcima saveta EU o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja koji su usvojeni u utorak, 14. decembra u Briselu.

Postupak Vlade Hrvatske, koja je dala saglasnost na Zaključke Saveta EU, neprihvatljiv je Milanoviću, "pogotovo zato što je na taj način odstupila i od stavova usuglašenih i prihvaćenih na sednici Veća za nacionalnu bezbednost", piše se u saoptenju.

Milanović smatra kako Vlada Hrvatske, kao punopravne članice EU, nije smela da podrži Zaključke Saveta EU koji ne garantuju prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda, navodi se.

Uveren kako je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH ujedno strateški nacionalni interes Republike Hrvatske, navodi se dalje, Milanović je upozorio Plenkovića kako Republika Hrvatska ubuduće ne može podržati ni jedan zajednički dokument organizacija kojih je Republika Hrvatska članica, a koji neće sadržavati temeljne elemente zaštite Hrvata u BiH kao što su konstitutivnost i legitimna zastupljenost u telima vlasti.

Jedino tako se može zaštititi i nacionalni interes Hrvatske, stoji između ostalog u Milanovićevom pismu.

Ovo nije prvi put da hrvatski predsednik naknadno reaguje na nešto što je hrvatska Vlada na spoljnopolitičkom planu već usvojila ili odobrila.

On je najavio da neće potpisati završni dokument samita NATO u Briselu 14. juna, ako u njemu ne bude spomenut Dejtonski mirovni sporazum. Dejton je spomenut, ali nije konstitutivnost naroda, što je bio drugi Milanovićev zahtev.

Za sada nema reakcija iz hrvatske Vlade.

Kurir.rs / Večernji list, Foto: EPA / Christian Bruna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track