AFERA FORTANOVA TRESE HRVATSKU: Dva hrvatska preduzetnika pod sankcijama zbog Rusije! SKANDAL oko prodaje ruskog udela u firmi
Foto: Shutterstock

upetljani i arapi

AFERA FORTANOVA TRESE HRVATSKU: Dva hrvatska preduzetnika pod sankcijama zbog Rusije! SKANDAL oko prodaje ruskog udela u firmi

Hrvatska -

Stalna grupa za primenu i praćenje sprovodjenja međunarodnih mera ograničenja pri Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske ubrzano prikuplja dokaze o kršenju sankcija u slučaju pokušaja prodaje i kupovine ruskog udela u Fortenovi koju su nameravali sprovesti ruska Sberbanka i šeik Saif Alketb, piše danas Jutarnji list.

Prema dostupnim informacijama, a shodno dosadašnjim rezultatima istrage, Hrvatska bi mogla predložiti blokadu svih računa i imovine barem dvojice hrvatskih državljana - preduzetnika Krešimira Filipovića i Miodraga Borojevića za koje se opravdano sumnja da su aktivno učestvovali u ovoj priči, a obojica su trenutno u Dubaiju, prenela je Hina.

Prema izvorima Jutarnjeg lista, sve je više čvrstih dokaza da su u ovom slučaju grubo prekršene sankcije nametnute Rusiji, što će najverovatnije rezultirati uvodjenjem sankcija protiv svih pravnih i fizičkih lica koja su učestvovala u ovom nezakonitom poslu. Kako tvrde ;sugovornici Jutarnjeg lista, realno je očekivati da u sledeće dve nedelje Ministarstvo spoljnih poslova predložiti Evropskoj komisiji da se te osobe i kompanije stave na listu. Evropska komisija o tom predlogu glasa i to se zatim upućuje svim telima u svetu, nadležnim za provodjenje sankcija.

Kandidat za stavljanje pod sankcije je i Roman Goltsov, član Upravnog odbora Fortenove. Za njega se sumnja da je takođe učestvovao u ovoj nelegalnoj operaciji, kao i bivši član Upravnog odbora Sergej Volk koji bi takođe mogao završiti na listi. Sagovornici Jutarnjeg lista tvrde kako bi Hrvatska stavljanjem fizičkih i pravnih osoba na listu na najbolji način pokazala i SAD-u i svima ostalima odlučnost u poštovanju sankcija protiv Rusije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track