HRVATSKI PAROVI NISU MOGLI DA LEGALNO ODVEDU DECU Vlasti Konga se prvi put oglasile, strancima usvajanje zabranjeno još 2017.
Foto: Fo­n­da­ci­ja To­m­son Ro­j­te­rs

AFERA ZAMBIJA

HRVATSKI PAROVI NISU MOGLI DA LEGALNO ODVEDU DECU Vlasti Konga se prvi put oglasile, strancima usvajanje zabranjeno još 2017.

Hrvatska -

Prvi put otkako je u decembru izbila afera Zambija i pošto su na aerodromu Ndola osam hrvatskih državljana uhapšeni dva puta, zbog sumnje da su ilegalno pokušali da usvoje četvoro dece iz Konga, oglasile su se i vlasti Konga.

Gotje Lujela, direktor zadužen za zaštitu dece u kongoanskom Ministarstvu porodice i dece, rekao je novinarima AFP-a da stranci ne mogu legalno da usvajaju decu iz DR Konga od 2017. godine, kada je donet novi zakon o porodičnom pravu. Dok se ne osnuje nova državna agencija za nadzor usvajanja iz inostranstva u skladu sa zakonom, međunarodna usvojenja nisu moguća.

"To je nedvosmisleno", kategoričan je Lujela, koji odbacio svaku pomisao da su kongoanski sudovi, pošto je taj zakon usvojen 2017. godine, mogli odobriti posebno izuzeće za usvajanje hrvatskim parovima.

Zambija, Hrvati, Hrvati uhapšenu u Zambiji
foto: Twitter@Mwebantu

"Ne postoji princip od slučaja do slučaja, ne znam kako su uspeli da dobiju te sudske presude", rekao je Lujela, koji nije isključuji mogućnost da su deca koji su hrvatski parovi hteli da usvoje u Zambiji možda prethodno ukradena pre nego što su predata hrvatskim parovima. .

Zbog složene birokratije i malog broja dece za usvajanje u svojoj zemlji, deo Hrvata se okreće usvajanju u inostranstvu.

Hrvatski usvojitelji veruju, s druge strane, da imaju ispravna kongoanska dokumenta, a ta zemlja je jedna od omiljenih destinacija potencijalnih usvojitelja iz Hrvatske.

U protekloj deceniji hrvatske porodice usvojile su između 93 i 131 dete iz Konga, zavisno od hrvatskih izvora.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track