JEZIVI PRIZORI IZ HRVATSKE: Bujice preplavile ulice Zadra, pala rekordna količina kiše, BROD SE NASUKAO NA ULICU (FOTO/VIDEO)
Foto: X/RavnateljstvoCZ

JEZIVI PRIZORI IZ HRVATSKE: Bujice preplavile ulice Zadra, pala rekordna količina kiše, BROD SE NASUKAO NA ULICU (FOTO/VIDEO)

Hrvatska -

Na zadarskom području od nedelje naveče do ponedeljka ujutro pale su velike količine kiše, 164 litre po kubnom metru, poplavljeni su gotovo svi delovi Zadra, a olujni jugo odsekao je od kopna većinu ostrva, potvrdio je Hini šef Meteorološke stanice u Zadru Anđelko Vidović.

"Nevreme, praćeno jakom grmljavinom, počelo je u nedelju oko 20 sati i trajalo do ponedeljka rano ujutro. Na zadarskom području je palo kiše kao u pola Hrvatske, a juče iza 14 sati zabelžen je najjači udar juga - 25.5 metara u sekundi, što odgovara brzini od oko 98 kilometara na sat", dodao je.

Poplavljeni su gotovo svi delovi Zadra, najviše zapadni deo grada, a vatrogasci su imali 21 intervenciju tokom noći i 12 u jutarnjim satima.

U prekidu trajektna linija Biograd - Tkon

"Najviše je bilo ispumpavanja podruma, garaža i prizemnih stambenih prostora, automobili su ostali u vodi, a intervencije smo imali u Zadru, u Kožinu, Diklu i Petrčanima, na ostrvu Ugljanu, u Ninu i Ražancu", rekao je županijski vatrogasni zapovednik Matej Rudić.

Istakao je da je zbog velikog broja intervencija angažovana i Državna intervencijska stanica Zadar kao ispomoć vatrogascima Javne vatrogasne stanice Zadar, a u ostalim delovima županije intervenisala su dobrovoljna vatrogasna društva. U Ninu je jedan brod završio nasukan na putu.

Još uvek je u prekidu trajektna linija Biograd - Tkon na ostrvu Pašmanu, a putnici i vozila preusmeravaju se na liniju Zadar (Gaženica) - Preko na ostrvu Ugljanu.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track