REZULTATI IZBORA U HRVATSKOJ: HDZ ima 60 mandata, SDP na 42, Plenković: Ujutru krećemo u formiranje parlamentarne većine
Foto: screenshot Video Plus

REZULTATI IZBORA U HRVATSKOJ: HDZ ima 60 mandata, SDP na 42, Plenković: Ujutru krećemo u formiranje parlamentarne većine

Hrvatska -

U Hrvatskoj su večeras u 19 časova zatvorena birališta.

Obrađeno je 91 % biračkih mesta, a stigli su i najnoviji rezultati.

Rezultati na osnovu 91 odsto obrađenih biračkih mesta

HDZ 60 mandata

SDP Rijeke pravde 42 mandata

DP 14 mandata

Most 11 mandata

Možemo! 10 mandata

IDS 3 mandata

Fokus 2 mandata

NP Sjever 1 mandata

Oko 1h posle ponoći, obratio se Andrej Plenković koga su članovi HDZ-a pozdravili dugim aplauzom.

- Dopustite da na kraju ove izborne večeri zahvalim svim našim biračima, sugrađanima koji su učestovali na ovim izborima, koji su zahvaljujući Milanoviću održani na ovaj bizaran dan, u sredu - započeo je svoj govor Plenković.

Andrija Plenković
foto: screenshot Video Plus

- Bitno je da je HDZ po treći put zaredom uverljivo pobedila na parlamentarnim izborima - rekao je.

- Od sutra ujutro krećemo u formiranje nove parlamentarne većine kako bismo formirali našu treću vladu. Želim da čestitam i drugim strankama koje su poražene od strane HDZ-a - rekao je.

Andrija Plenković
foto: screenshot Video Plus

- Po treći put smo tražili poverenje naroda u zahtevnim okolnostima. Vodili smo kampanju u okolnostima flagrantnog kršenja Ustava. Oni i dalje govore o nekakvoj vladi nacionalnog spasa. Umesto da čestitaju, oni nastavljaju s govorom mržnje. Kreirali su atmosferu koja nije primerena. Pozivam sve one stranke koje su dobile poverenje, a ne pokazuju isključivost kao što je SDP, koji je pao za 20 mandata uz svo kršenje Ustava i prolivenu žuč.. to je katastrofalno provedeno vreme u opoziciji, oni ne zaslužuju da vode vladu. Mi smo dobili poverenje zajedno s našim partnerima - rekao je.

Postizborne kalkulacije već su počele, a brojne su analize kako bi nova hrvatska vlada mogla da izgleda.

Izborna dešavanja u štabu SDP-a možete videti ovde:

Obraća se predsednik SDP-a

Šef SDP-a Peđa Grbin stigao je u prostorije stranke i obraća se.

"Želim zahvaliti svim građanima. Pokazali smo bolju Hrvatsku, koja je tu zbog njenih ljudi. Isto tako čestitam svim strankama koje su izabrane u sabor. Šta nas čeka? Rezultati nisu kakve smo priželjkivali. Pokazali su da dve trećine građana želi promenu. Dve trećine ljudi nije zadovoljno onime što vide i mi ih nećemo izneveriti. Nije gotovo", rekao je Grbin.

"Pred nama su dani, meseci razgovora koji će dovesti do promene. Hrvatska može i biće bolje mjesto za život. Ponoć nije prošla i ja do ponoći ne smem da govorim kome ćemo predati mandat za sastavljanje vlade. To je zabranjeno. Od sutra počinju razgovori s onima koji su do juče govorili da s HDZ-om neće"

Plenković stigao u 23 sata, obraća se u 23.20

Premijer Hrvatske Andrej Plenković stigao je u štab HDZ-a u 11 sati, prenosi Dnevno.hr.

On će u 23.20 održati govor pred članovima stranke. Prema trenutnim podacima, HDZ je relativni pobednik ovih izbora, ali i dalje ostaje otvoreno pitanje hoće li u narednim danima uspeti da sastave većinu.

HDZ-ovci ne žele da razgovaraju o potencijalnim koalicionim partnerima koji im trebaju za sastavljanje vlade, a o njima ne žele govoriti čak ni neslužbeno.

Penava: Razgovaraćemo sa svima, zovu sa svih strana

"Jasno je da smo treća snaga u Hrvatskoj i da ćemo razgovarati sa svima koji će nas zvati. Jedino nećemo ići sa stranim centrima moći. Vodićemo računa o vitalnim hrvatskim interesima. Jedino što je sigurno je to da će DP biti treća snaga u državi između dva brda. Ko god nas je pratio, razgovaraćemo sa svima. Pozivi već stižu. Zovu sa svih strana", rekao je Ivan Penava.

Fred Matić iz SDP-a: Građani su se odlučili da izaberu lopove

Fred Matić iz SDP-a nervozno je reagovao na prve izlazne ankete.

Rekao je da su građani Hrvatske odlučili da izaberu lopove.

Jadranka Kosor: Mogu da zamislim 3P koaliciju

Na pitanje može li zamisliti koaliciju HDZ-a i Domovinskog pokreta (DP) i Andreja Plenkovića i Ivana Penavu zajedno za stolom, a zatim i njih dvojicu kao predsednika i potpredsednika vlade, Jadranka Kosor odgovorila je potvrdno.

“Možda vidimo Penavu i Pupovca zajedno u Vukovaru”

“Da, mogu da zamislim i 3P koaliciju – Plenkovića, Penavu i Pupovca. S obzirom na komentare koji dolaze iz DP-a, sve je to moguće zamisliti. Što se tiče g. Plenkovića, on će sada učiniti sve, jer bi postao prvi premijer koji je to postao tri puta. Učiniće sve da to postane jer bi to dobro izgledalo i u njegovom CV-u. Mislim da je spreman na ustupe i da Penava ustukne pod pritiskom nekih članova. Mislim da će DP ići s velikim zahtevima i tražitii veliki broj ministarstava, ali to samo u pregovorima, ne mora biti i konačno”, kazala je Kosor.

Kako javljaju mediji, na izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora odziv građana je odlličan.

Glasalo je najmanje 450 hiljada birača više nego pre četiri godine.

Od gradova, najveći je odaziv u Varaždinu (59,14 posto), Zagrebu (57,47 posto), Krapini (56,88), a najmanji u Vukovaru (43,99 posto), Slavonskom Brodu (44,42) i Dubrovniku (46,06 posto).

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od 151 poslanika u Saboru.

Kurir.rs/Jutarnji list/Index.hr/Dnevno.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track