(VIDEO) PLENKOVIĆ PROGLASIO POBEDU: HDZ formira vladu, otvoreni smo za saradnju
Foto: AP

Obećanja

(VIDEO) PLENKOVIĆ PROGLASIO POBEDU: HDZ formira vladu, otvoreni smo za saradnju

Hrvatska -

Lider HDZ-a Andrej Plenković proglasio je sinoć pobedu i poručio da je siguran da će ta stranka imati privilegiju da formira stabilnu hrvatsku vladu koja će vladati naredne četiri godine.

Plenković, koji je u sedište stranke ušao uz zvuke pesme "Eye of the tiger" iz čuvenog filma "Roki", poručio je da HDZ ostaje otvoren za razgovor sa svim strankama koje su im programski bliske.

Najavio je da će HDZ već danas, posle razgovora s partnerima, otvoriti platformu za postizborne razgovore.“ Iduća hrvatska vlast treba da bude stabilna na korist hrvatskih građana, evropski orijentisana”, rekao je Plenković i dodao da buduća vlast mora biti upravo onakva o kakvoj su govorili predstavnici iz EU, odnosno EPP, koji su podržali HDZ. Ukazao je da su teme o kojima su oni govorili u kampaji hrvatske I evropske teme i to će, kako je rekao, biti program buduće hrvatske vlasti.

Plenković je posebno poentirao mlade o kojima će nova vlast, kaže voditi brigu. Rekao je i da će voditi brigu o selu, o ruralnom razvoju, a poljoprivreda će biti ključni prioritet. Nova vlast će, obećao je, zalagati za održivi socijalni i penzioni system i bolji život hrvatskih penzionera.

"“Mislim da je ovaj dan bio važan dan za hrvatsku demokratiju i HDZ koji je pokazao da smo vrlo brzo pridobili poverenje naših građana"”, poručio je Plenković.

Prema skoro 80 odsto obrađenih glasačkih listića, koalicija okupljena oko HDZ osvojila je 61 mandat, Narodna koalicija oko SDP 54, a Most 12 mandata.

PETROV: MOST SE NEĆE CENJKATI

Očekuje se da će HDZ ući u koaliciju sa Mostom, ali lider tog bloka Božo Petrov kaže da se neće cenjkati i neće odustati od svojih sedam uslova postavljenih u predizbornoj kampanji levim i desnim strankama za formiranje postizborne koalicije i buduće hrvatske vlade.

Petrov je obraćajući se javnosti rekao da od ovog trenutka teče rok od pet dana, ali nije precizirao na šta se taj rok odnosi.

"“Ako im je stalo do državnih interesa i prava građana onda to mogu pokazati svojim delima, a ne rečima”, rekao je Petrov, čija stranka je na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, na osnovu nepotpunih preliminarnih rezultata, osvojila 12 mandata.“

"Neka uzmu sedmicu dana, neka se preslože kako god mogu i ako im je ovo što tražimo teško i ako nas mogu zaobići nek to urade odmah"”, poručio je Petrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track