GRČKI MEDIJI O SUSRETU U NJUJORKU: Predlog Ilindenska Makedonja je unazadio dogovor o imenu!
Foto: Sloboden pečat

OŠTRO

GRČKI MEDIJI O SUSRETU U NJUJORKU: Predlog Ilindenska Makedonja je unazadio dogovor o imenu!

Severna Makedonija -

Novinari u Grčkoj, bez mnogo detaljnog analiziranja ili komentara, naglašavaju da je Grčka odbacila predlog "Republika Ilindenska Makedonija", a da se traži da se pronađe saglasnost o jednom od predloga Metju Nimica, te da je novi sastanak ponovo od ključnog značanja.

"Skopsko pitanje: Ime se ponovo važe", "Sastanok Kocijasa i Dimitrova sa Nimicom u senci Ilindena", "Još jedna šansa za rešenje skopskog pitanja", "Sastanak Dimitrov - Kovijas: Ilindenska propala, ima mnogo altrnativnih imena", deo su naslova u onlajn izdanjima grčkih medija za današnji sastanak u Njujorku ministara spoljnih poslova Makedonije i Grčke sa specijalnim predstavnikom UN.

"Ovo će biti prvi sastanak predstavnika dve zemlje, od prošlog četvrtka i razgovora koji su u Sofiji imali premijer Aleksis Cipras i Zoran Zaev, po kratkom i verovatno nesrećnom kursu, koji je imao ime "Ilindenska Makedonija", piše "Katimerini" i komentariše da je "očigledno problem u erga omens i nemogućnost obe strane da dođu do imena koje će zadovoljiti ovaj uslov".

Sa četiri predloga na stolu sastanak Kocijas-Dimitrov-Nimic je bio neophpdan jer je Atina odbila predlog "Republika Ilindenska Makedonija". Potrebno je pronaći sveobuhvatno ime koje će "proći" u obe zemlje, piše portal "Njus247".

Informativni portal "Ajfimerida", pozivajući se na grčke vladine izvore, piše da je Atina uzdržana.

"Iz okruženja premijera postoji slika koja je "pre nego je dat predlog za Ilindennsku Makedoniju, bili smo blizu dogovora". U ovoj klimi, nije slučajna izjava Aleksisa Ciprasa da "i pored napredka, imamo još važan put da prođemo, kako bismo postigli ugovor", piše na grčkom portalu.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: SLoboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja