APEL IZ BEČA: Kurc i Zaev pozivaju Makrona da ne blokira Makedoniju! (VIDEO)
Foto: printscreen

zajedničkim snagama

APEL IZ BEČA: Kurc i Zaev pozivaju Makrona da ne blokira Makedoniju! (VIDEO)

Severna Makedonija -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i njegov makedonski kolega Zoran Zaev apelovali su danas na predsednika Francuske Emanuela Makrona da se ne protivi otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem.

Kurc je na zajedničkoj konferenciji za štampu izrazio nadu da će predsednik Francuske u tom smislu doneti "proevropsko rešenje". Kako je objasnio, ne radi se o pristupanju EU, već isključivo o otvaranju pristupnih pregovora, što je, smatra, Makedonija zaslužila.

Blokada bi, prema njegovim rečima, imala posledice na referendum o rešenju spora u vezi s imenom makedonske države i ujedno bi mogla uticati negativno na čitav region. U obraćanju novinarima Kurc je, inače, već koristio novi naziv "Severna Makedonija".

Zaev je kazao da razume unutrašnju debatu u Francuskoj, kao i debatu koja postoji u celoj EU, ali i da podržava razvoj i reformu Evrope, dodajući da Makedonija ne traži da odmah bude primljena u Uniju. Otvaranje pristupnih pregovora, prema njegovim rečima, podstaklo bi motivaciju u zemlji za nastavak reformi.

"Makedonci su to zaslužili", podvukao je Zaev.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track