NAJZAGAĐENIJI VAZDUH U EVROPI: Škole u Tetovu zatvorene, građani najavljuju proteste
Foto: AP

Na izdisaju

NAJZAGAĐENIJI VAZDUH U EVROPI: Škole u Tetovu zatvorene, građani najavljuju proteste

Severna Makedonija -
SKOPLJE - U Tetovu su od danas zatvorene osnovne i srednje škole i obdaništa zbog ekstremno zagađenog vazduha u tom gradu na severozapadu Makedonije.

Takvu odluku Opština Tetovo, koje je od Skoplja udaljena 38 kilometara, donela je u konsultacijama sa Ministarstvom za obrazovanje Makedonije.

Ni u Skoplju nije ništa bolje, Foto: AP
Ni u Skoplju nije ništa bolje, Foto: AP

Na taj način učenici bi trebalo da budu zaštićeni od aerozagađenja kojem su izloženi kada idu u škole, ocenila je gradonačenica Tetova Teuta Arifi, a prenose skopski mediji. Ona je rekla da će opštinska uprava u Tetovu, jednom od najzagađenijih gradova u Makedoniji, produžiti sprovođenje mera protiv zagađenog vazduha, među kojima je uvođenje zonskog parkiranja i pranje ulica kalcijum acetatom.

Teuta Arifi je rekla da se u narednoj godini očekuje da profunkcioniše gradski saobraćaj, kao i da se razmišlja o uvođenju i drugih mera protiv aerozagađenja. Kako prenosi televizija Telma, tetovska ekološka udruženja su za sutra najavila proteste protiv aerozagađenja i blokadu puteva na tri glavna ulaza u Tetovo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track