OSMANI: Pitanje imena Makedonije ne treba da se rešava na ulici
Foto: AP/Petros Giannakouris

Potpredsednik makedonske vlade

OSMANI: Pitanje imena Makedonije ne treba da se rešava na ulici

Severna Makedonija -

Potpredsednik makedonske vlade za evropske poslove, Bujar Osmani, izjavio je da je pitanje novog imena Makedonije deo javne političke rasprave koja se odvija na različite načine i u zagarantovanim demokratskim okvirima, mirno i nenasilno, i da smatra da o tom procesu ne treba odlučivati na ulici.

Međutim, Osmani je rekao da ne treba potcenjivati jučerašnje proteste u Atini, kao i veliki broj onih koji traže ostavke i protive se kompromisnom rešenju.

"Važno je, pak, da imamo vlade koje su odlucne da pronadu rešenje. Oni bi trebalo da ostanu mirni i uporni u pronalaženju rešenja, bez obzira na to sa kojim izazovima se suočavaju.

"Sada je vreme da se sprovedu odluke i proces rešavanja spora oko imena treba da se nastavi prema planiranoj agendi", rekao je Osmani uoči sastanka sa ambasadorima zemalja Zapadnog Balkana u Skoplju, ranije danas u Skoplju.

Osmani je takođe izjavio da je Strategija za proširenje EK jedna od najvažnijih inicijativa za region, jer direktno pokazuje da EU vaća fokus i proces proširenja na zemlje Zapadnog Balkana.

Potpredsednik makedonske vlade kaže da od Evropske komisije očekuje jasan signal za datum početka pregovora o priključenju njegove zemlj EU.

Osmani je, nakon radnog doručka sa ambasadorima i njihovim predstavnicima iz regiona Zapadnog Balkana u Skoplju, uoči objavljivanja Strateije EK za proširenje do 2025, rekao da je Zapadni Balkan ponovo visko na dnevnom redu EU.

"Ovim dokumentom, Komisija stavlja proces proširenja na čvrste osnove i sa preciznim rokovima, koje će EU poštovati", rekao je Osmani, preneli su makedonski mediji.

Potpredsednik Osmani je izrazio očekivanje da će, pored Crne Gore i Srbije, čije priključenje je najavljeno do 2025. biti na određeni način navedena i evropska perspektiva Makedonije i Albanije, zemalja koje, kako smatra, treba ohrabriti uoči skorog početka pregovora.

Osmani je, dodaje se, rekao i da očekuje određeno mesto u Strategiji za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, koje, smatra, treba da dobiju jasnu poruku da su dobrodošli i da je njihovo mesto u zajednici sa čitavim regionom.

Kurir.rs/Plusinfo.mk/Tanjug

Foto: AP/Petros Giannakouris

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja