Najnovije vesti

OSKRNAVLJENO TITOVO SPOMEN-OBELEŽJE: Kukasti krst i uvredljivi grafiti osvanuli na Brozovom spomeniku u Kumanovu (FOTO)
Foto: Facebook/Maksim Dimitrievski

NA DAN MLADOSTI

OSKRNAVLJENO TITOVO SPOMEN-OBELEŽJE: Kukasti krst i uvredljivi grafiti osvanuli na Brozovom spomeniku u Kumanovu (FOTO)

Severna Makedonija
13:07h

Kukasti krst i neprimereni grafiti ispisani su na spomen-ploči bivšeg doživotnog predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita, u Kumanovu, Makedonija.

Incident se dogodio u noći između četvrtka i petka, odnosno 25. maja, koji se u bivšoj SFRJ obeležavao kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza.

Iako se država SFRJ raspala pre više od četvrt veka, građani bivših republika okupljaju se toga dana da odaju počast bivšem predsedniku i to uglavnom oko obeležja koja su podignuta i još uvek postoje u pojedinim gradovima širom nekadašnje Jugoslavije.

Ovaj događaj je osudio gradonačelnik Kumanova, Maksim Dimitrievski, koji je od nadležnih službi zatražio da se počinioci pronađu i izađu pred lice pravde.

"Nije prvi put da se skrnave spomenici iz perioda Drugog svetskog rata. Takva nečovečna dela neće nas onemogućiti da negujemo tradiciju narodnooslobodilačkog rata i Josipa Broza Tita, koji je predvodio borbu protiv fašizma, najvećeg zla čovečanstva i koji su nam omogućili da danas živimo u miru i slobodnoj i nezavisnoj Republici Makedoniji", napisao je Dimitrevski.

Osim gradonačelnika ovaj incident osudili su i građani Kumanova, koji se takođe tražili privođenje počinilaca.

Kurir.rs/Plusinfo.mk/Tanjug

Foto: Facebook/Maksim Dimitrievski

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...