TUSK: Ovo je dobra nedelja za Makedoniju i zapadni Balkan!
Foto: Printscreen Youtube

napredak

TUSK: Ovo je dobra nedelja za Makedoniju i zapadni Balkan!

Severna Makedonija -

Ovo je dobra nedelja za Makedoniju i zapadni Balkan, ministri Evropske unije otvorili su put pokretanju pregovora o pristupanju Makedonije i Albanije Evropskoj uniji, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tuskn.

Očekujem da će šefovi država EU podržati ovu odluku u narednih nekoliko sati, dodao je Tust.

On je na konferenciji za štampu sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom naglasio da ovo ne bi bilo moguće bez jakog zalaganja makedonske vlade i prijateljskog sporazuma sa Bugarskom, kao i sporazuma o rešenju spora o imenu Makedonije Atine i Skoplja.

"Tokom moje posete Skoplju video sam političku volju da se nastavi sa evroatlantskim integracijama države. Ne sumnjam da ćete pod hrabrim vođstvom premijera Zaeva moći da ispratite tempo reformi u ključnim poljima koja su bitna za vašu zemlju", rekao je Tusk.

Tusk je zahvalio makedonski vlastima na odličnoj saradnji u suzbijanju priliva migranata 2015. godine. Zaev je rekao da su sjajne vesti da će Makedonija početi sa pregovorima o pristupanju EU u junu 2019. godine.

"Naša država zaslužuje ovo, to su rekli i lideri EU.. .Za samo godinu dana Makedonija je postala zemlja pozitivnih promena, političkog dijaloga, političke volje da reši probleme sa komšijama", rekao je Zaev.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track