ZAEV: Odluka do 30. jula, a referendum 30. septembra!
Foto: Beta / Vlada Makedonije

bliži se rok

ZAEV: Odluka do 30. jula, a referendum 30. septembra!

Severna Makedonija -

Makedonski premijer Zoran Zaev poručio je danas da i ako izostane dogovor, referendum o sporazumu Atine i Skoplja o novom imenu i promeni ustava, biće organizovan bez najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE.

Zaev je izrazio uverenje da će parlament do 30. jula odlučiti o raspisivanju referenduma.

Premijer smatra da predstavnici opozicije moraju da kažu koji je njihov stav u pogledu referenduma i da li će građane pozvati na bojkot ili će ih pozvati da izađu i izjasne se prema svom nahođenju.

"To je njihovo pravo, ali je dužnost svih da se osigura da je taj proces bude uspešan", rekao je Zaev, preneo je Slobodenpecat.mk.

foto: Profimedia

Novi sastanci sa liderima stranaka, smatra, nisu potrebni, a lideru VMRO Hristijanu Mickoskom su, kako je rekao, njegova vrata uvek otvorena, a mogu i da se čuju telefonom.

"Nemam problem sa tim, samo da pronađemo rešenje, jer se bliži rok do kojeg te odluke moraju biti donete", kazao je Zaev.

Dogovoreno je, dodao je, da datum referenduma treba da bude što je moguće ranije, jer, ako referendum bude uspešan, potrebno je sprovesti ustavne promene za sta postoje jasno utvrđeni rokovi, a nakon toga sledi i ratifikacija sporazuma sa Grčkom.

"Zajedno smo utvrdili da je najraniji rok 30. septembar i da bi zato parament odluku o referendumu trebalo da donese do 30. jula", rekao je makedonski premijer i dodao da ne želi da se meša u posao parlamenta, ali i da će sve to biti postignuto samo ako skupština bude posvećena tom poslu, što je državni interes.

Rekao je da referendumsko pitanje mora biti iskreno, jasno, jednostavno i pošteno.

Kurir.rs / Slobodenpecat.mk, Tanjug

Foto: Beta / Vlada Makedonije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track