ZAEV NA IVICI ŽIVACA: Neću dozvoliti da mi kriminalci, jedan sujetan novinar i jedan peder ruše vladu! (VIDEO)
Foto: printscreen YT/plusinfo

afera REKET

ZAEV NA IVICI ŽIVACA: Neću dozvoliti da mi kriminalci, jedan sujetan novinar i jedan peder ruše vladu! (VIDEO)

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da neće dozvoliti da mu osobe povezane sa kriminalnom aferom "Reket" sruše vladu i odbacio bilo kakvu umešanost u taj slučaj.

"Svakako da neću dozvoliti da mi nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i da oprosti LGTB zajdnica, jedan peder sruše ovu vladu. Ne. Borićemo se do kraja i svako će snosiiti svoju odgovrnost", rekao je Zaev novinarima na prijemu povodom 18 godina od potpisivanja Ohridskog sporazuma.

On je istakao da veruje u transparetnan proces i odbacio kao neosnovane špekulacije da je umešan u aferu "Reket" u kojoj je prvosumnjičeni čelni čovek kablovske televizije 1TV Bojan Jovanovski, poznat pod estradnim imenom Boki 13.

"Odbacujem svaki vid špekulacija mojim imenom i stojim čvrsto iza toga. Ja sam čovek koji je prijavio slučaj, da ne bude zaboravljeno", rekao je premijer Severne Makedonije. Zaev je ;rekao da je njegova vlada od formiranja (početkom leta 2017.) stvorila uslove da pravosudje radi neometano i da očekuje da istraga pokaže sve dokaze, pa ako postoje i o njemu i o specijalnoj tužiteljki za prisluškivane razgovore Katici Janevoj.

"Samo tako ćemo apsolutno pokazati da imamo vladavinu prava, a i narod čeka razrešnicu koju treba da donese istraga. Sve drugo je politikanstvo", rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. ; Krivični sud u Skoplju danas popodne je za još 30 dana produžio pritvor ;osumnjičenima u slučaju "Reket" Bojanu Jovanovskom i Zoranu Milevskom, koji se od 15. jula nalaze u istražnom zatvoru "Skoplje".

Tužilaštvo za organizovani kriminal ih tereti da su iznudili novac od makedonskog biznismena Jordana Kamčeva koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su u zamenu za novac nudili da će uticati na javnog tužioca da mu olakša položaj.

Biznismen Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po evra od prvobitno traženih osam miliona, a dogovorenih pet, nakon čega je to početkom maja prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je prvo o tome razgovarao sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

U međuvremenu su se u medijima pojavili snimci povezani sa slučajem "Reket" na kojima se čuju glasovi biznismena, specijalne tužiteljke kao i imena istaknutih političkih ličnosti. Na snimcima objavljenim na internet stranici desničarskog italijanskog dnevnika "Verita" Boki 13. u razgovoru sa Kamčevim uključuje specijalnu tužiteljku Katicu Janevu, spominje i da je o tome razgovarao sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, a u medijima se sa slučajem "Reket" povezuju i neki druge političke ličnosti.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je "Reket" nazvao "ogromnom kriminalnom aferom koja trese temelje važnih državnih institucija" i zatražio efikasno, brzo i temeljno završavanje istrage i podnošenje tužbi protiv svih uključenih, ako postoje dokazi, bez obzira da li su funkcioneri ili ne.

Kurir.rs/Beta

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track