KO JE LJUPČO, GLAVNI OSUMNJIČENI ZA UBISTVO VANJE Kontroverzni biznismen i političar 2 dana nakon nestanka devojčice OBJAVIO VIDEO
Foto: Printscreen/Društvene mreže

dovodi se u vezu sa presretnutim razgovorima

KO JE LJUPČO, GLAVNI OSUMNJIČENI ZA UBISTVO VANJE Kontroverzni biznismen i političar 2 dana nakon nestanka devojčice OBJAVIO VIDEO

Severna Makedonija -

Ljupčo Palevski, zvani Palčo iz Skoplja, označen je kao glavni osumnjičeni za otmicu i ubistvo Vanje Đorčevske (14). On je trenutno u bekstvu, a makedonski mediji pišu da je u pitanju bivši građevinski mogul, bivši predsednik gradske organizacije SDSM u Skoplju, vlasnik nedeljnika Start, politički aktivista, autor podkasta na Infomaksu i osnivač stranke Pravo.

Njega je kao glavnog osumnjičenog za ubistvo Vanje označio ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, koji je begunca okvalifikovao kao monstruma. Prema njegovim rečima, Palčo se uplašio i pobegao iz Makedonije u Beograd, pa onda u Bugarsku Napustio je zemlju 30. novembra.

Severna Makedonija, Vanja Đorčevska
foto: Facebook

Oglašavao se na Fejsbuku posle ubistva male Vanje

Dok je cela javnost bila šokirana nestankom devojčice, osumnjičeni Ljupčo Palevski svakodnevno je na društvenim mrežama objavljivao statuse sa političkim porukama. Palevski je aktivno promovisao svoje desničarske i proruske ideje i opredeljenja, prenosi kurir.mk.

Prvog decembra, nakon što je pobegao iz zemlje, osumnjičeni za ubistva Vanje i Panča postavio je objavu na svom Fejsbuk profilu.

Dok je cela javnost tragala za nestalom devojčicom, osumnjičeni Ljupčo Palevski svakodnevno je objavljivao statuse.

Njegova poslednja objava bila je u petak, 1. decembra u 13:51.

U petak, kada se završavao Samit OEBS-a u Skoplju, na Fejsbuku ima šest postova vezanih za politiku. On 29. novembra, dva dana nakon nestanka i ubistva devojčice objavio je video obraćanje svojim pratiocima, opet vezano za politiku, kao i nekoliko drugih političkih objava.

Vanja Gorčevska, Vanja Đorčevska, nestala
foto: printscreen MUP Severne Makedonije

Dobro je poznat policiji

Svakodnevno je aktivan na društvenim mrežama, takođe je pravio podkast emisije, izražavajući svoje čvrste stavove protiv zapadne politike. Na društvenim mrežama postoji na desetine profila sa ovim imenom, ali i sa istim logom. Oni dele istu propagandu.

Organizovao je niz debata na kojima su građani postavljali dileme i pitanja na internetu.

Posle promene vlasti, uz mnogo pompe i senzacije, srušeno je potkrovlje njegove stambene zgrade u Debar Malu u Skoplju, prenosi Skopje1.mk.

Ljupčo Palevski je 2017. godine saslušan u tadašnjoj SJO jer se njegovo ime dovodi u vezu sa presretnutim razgovorima, odnosno privatnim razgovorima koji su objavljeni na kanalu „Jutjub” pod korisničkim imenom „Nikola Tesla”.

Radilo se o privatnim razgovorima političara i novinara.

Palčo je bio osumnjičen i u jednom od predistražnih radnji SJO „Nikola Tesla“, zbog čega mu je izvršen pretres kuće. Navodno su pronađene „bombe“.

Ljupčo Palevski
foto: Printscreen/Društvene mreže

Hapšen u Beogradu na aerodromu, drama zbog pištolja

On je 2019. godine bio priveden u Beogradu u trenutku kada je hteo da se ukrca u avion i otputuje u Moskvu zbog aktivirane poternice iz Hrvatske iz 2015. godine, gde je bio dužan 2.500 evra.

Javnosti je poznat po tome što je nakon puštanja iz pritvora u Srbiji, u Makedoniji, kroz svoju aktivnost kritikovao vlast i rad bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti u MUP-u Sašo Mijalkov, prenosi Skopje1.mk.

Palčo je uhapšen u junu 2020. zbog nepoštovanja mere samoizolacije. Palevski se potom vratio iz inostranstva, ali ga je policija, umesto da sedi u svojoj kući, zatekla u kafiću u centru Skoplja i pritvorila u PS Centar.

2020. godine objavljeno je da je predsednik pokreta Treta i aktivista stranke „Glas za Makedoniju” Ljupčo Palevski napadnut i pretučen u blizini svoje kuće.

Stranke su tražile da se počinioci pronađu i shodno tome kazne. Lider VMRO-DPMNE Mickovski izjavio je da su počinioci ovako gnusnog zločina poznati, a podstrekače treba tražiti u vrhu vlasti.

Palevski je takođe uhvaćen sa puškom bez dozvole u ​​maju ove godine kod tunela Demir Kapija-Javorica. Prema informacijama do kojih je tada došao Vecher.mk, Palevski je uhvaćen zajedno sa još tri osobe u potrazi za zlatom i pokušao je da baci pištolj za koji je imao samo dozvolu da poseduje, a ne da nosi.

Kurir.rs/Nova/Kurir.mk/Skopje1.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track