RUSI ZAHTEVAJU: Oslobodite komandanta ukrajinske mornarice!

Frka zbog Gajduka

RUSI ZAHTEVAJU: Oslobodite komandanta ukrajinske mornarice!

Planeta -
Pod hitno osloboditi zarobljenog ukrajinskog komandanta mornarice, zahtev je ruskog ministarstva odbrane

Moskva je danas pozvala proruske lidere na Krimu da oslobode zarobljenog komandanta ukrajinske mornarice Sergeja Gajduka.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da je "zatražio od lidera Republike Krim da oslobode komandanta ukrajinskih pomorskih snaga i da ne sprečavaju njegov odlazak u Ukrajinu", navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Ranije danas je vršilac dužnosti predsednika Ukrajinje Oleksandar Turčinov uputio ultimatum krimskim vlastima da imaju samo tri sata da oslobode komandanta mornarice, zarobljenog prilikom zauzimanja baze u Sevastopolju, ili će uslediti "adekvatni odgovor".

Turčinov je taj ultimatum objavio posle hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, zahtevajući da oslobode komandanta Sergija Gajduka i "druge taoce", prenela je agencija AFP.

"Ukoliko admiral Gajduk i ostali taoci, i vojni i civilni, ne budu oslobođeni, vlasti će izaći sa adekvatnim odgovorom... tehničke i tehnološke prirode", naveo je Turčinov, ne precizirajući na šta tačno misli.

Pripadnici proruskih krimskih jedinica za samoodbranu, zajedno sa ruskim snagama zauzeli su dve baze ukrajinske mornarice - u Sevastopolju i bazu u Novoozernoju.

Ruski predsednik Vladimir Putin i krimski lideri potpisali su juče u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, primaju u sastav Ruske Federacije.

Prethodno su građani Krima na referendumu u nedelju ogromnom većinom glasova podržali pripajanje Rusiji. Kijev i Zapad smatraju taj referendum nelegitimnim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track