SENZACIONALNO: Mišković Šariću sređivao kredit!

Perač para obelodanio

SENZACIONALNO: Mišković Šariću sređivao kredit!

Politika -
Oni su dugogodišnji prijatelji, pa je zbog toga vlasnik „Delte“ pokušavao da im pomogne oko zajma od pet miliona evra, tvrdi Ćopić

BEOGRAD - Poslovali i družili se godinama!Miroslav Mišković, vlasnik „Delte“, pokušavao je tokom 2009. i 2010. da pomogne odbeglom narko-bosu da od Univerzal banke dobije kredit od pet miliona evra! Jedan od sastanaka održan je u martu 2010. godine iako je poternica za Šarićem raspisana u januaru te godine.Ovo je na suđenju u Banjaluci izjavio Zoran Ćopić, koji je označen kao glavni Šarićev perač para! Ćopić je, podsetimo, zbog pranja novca od kokaina osuđen u Banjaluci na pet godina zatvora, a Srbija je za njim raspisala poternicu. Ćopić je tokom postupka u RS više puta pominjao Univerzal banku navodeći da je njen vlasnik upravo prvi čovek „Delte“.Mišković i Univerzal banka, kako je objavio i Centar za istraživačko novinarstvo, bili su tema i prisluškivanog telefonskog razgovara između Zorana Ćopića i Nua Stanaja, brata Antona Stanaja, koji je u Srbiji osuđen na šest godina zatvora zbog šverca cigareta. Razgovor je snimljen u martu 2009. godine.Stanaj: Zorane Ćopiću, jesi li mi pre tri meseca rekao da će pare stići sutra, pa prekosutra, a evo prošla su tri meseca? Ne znam ni šta radim, ni šta plaćam, Zorane. Ja ti kažem, Zorane Ćopiću, da Nuo nikada više neće dozvoliti ovo. Nikada!Ćopić: Evo, jurimo pare od Caneta (Stanko Subotić), a Mišković im pomaže da uzmu kredit u Univerzalu od pet miliona evra, jer sam im ja rekao da sam mrtav ako to ne bude.Ovaj telefonski razgovor, koji je policija prisluškivala i snimila marta 2009. godine, vođen je upravo u periodu kada je u banci održan sastanak.- Taj razgovor je ugovorio gospodin Marko Mišković, jer su oni vlasnici Univerzal banke, i to da pomognu Šariću, jer su oni dugogodišnji saradnici i prijatelji. Kredit je trebalo da uzme da bi meni platio „Mitrosrem“ - obelodanio je Ćopic u sudnici.Kurir je pokušao da dobije komentar i do Jelene Krstović, potpredsednice „Delte“, ali se ona nije odazivala na mnogobrojne pozive.

Zoran Ćopić i Darko Šarić
Zoran Ćopić i Darko Šarić

Tajni sastanciZoran Ćopić otkrio je i da je u martu 2010. godine prisustvovao sastanku na koji ga je pozvao Andrija Krlović, Šarićev advokat koji je takođe osumnjičen za pranje narko-bosovih para.- Sastanku su prisustvovali još i izvesni Žika, inače Miškovićev finansijski direktor, kao i Duško Šarić - rekao je Ćopić i objasnio da je tema sastanka bio pomenuti kredit.

„Balkanski ratnik“ stopirao zajam!Kredit oko kog je tokom 2009. godine Mišković pomagao Šariću na kraju nije realizovan, jer je za narko-bosom raspisana poternica.- Periodu u kom je Šarić preko „Mitrosrema“ planirao da opere dodatnih 27 miliona evra, poklapa se sa velikom akcijom „Balkanski ratnik“, u kojoj je u oktobru 2009. godine Šariću u Urugvaju zaplenjeno više od dve tone kokaina. Nekoliko meseci kasnije, za njim je raspisana poternica - kaže izvor Kurira.

Šarić gradio i BelvilVeze Šarića i Miškovića dosežu i do Belvila, pošto se sumnja da je sto miliona evra para Šarićeve grupe uloženo kao kreditni depozit za izgradnju tog naselja na Novom Beogradu. Policiji su sumnjive tranše od 81.566.000 evra odobrene u periodu 2007-2008. i od 17.924.000 evra 2008-2009, koje su sa računa u Lihtenštajnu prebačene na račune u Austriji i Holandiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track