SENZACIONALNO: Vladimir Putin danas dolazi na otcepljeni Krim!
Foto: Reuters

Svetska ekskluziva: Ekipa Kurira iz Sevastopolja

SENZACIONALNO: Vladimir Putin danas dolazi na otcepljeni Krim!

Planeta -
Odluka o pripajanju Krima Rusiji izazvala slavlje na ulicama Simferopolja, a svi očekuju da će ih danas posetiti ruski lider, za šta se pripremaju

SIMFEROPOLJ - Iščekivanje.Odluka o pripajanju Autonomne Republike Krim Ruskoj Federaciji dočekana je sa oduševljenjem, zbog čega je jučerašnji dan proglašen praznikom. Gradom se pronela i priča da će danas na Krim stići ruski predsednik Vladimir Putin da pozdravi nove građane Rusije i to je dodatno obradovalo stanovnike Simferopolja.Napeto- Policija se sprema za dolazak Putina. Ozbiljno se pripremaju. Kontrolišu svaki automobil koji priđe gradu, a česte su i kontrole ljudi, posebno stranaca - priča izvor Kurira.Neki tvrde da će čak biti organizovan spektakl, da će se Putin helikopterom spustiti na Trg Lenjina, ali drugi odmahuju glavom i tvrde da je takav scenario nemoguć.Situacija na ulici napetija je nego što je bila prethodnih dana. Razlog za to je veće prisustvo policajaca i pripadnika Berkuta, kojih ima na svakom uglu. S druge strane, kozačkih jedinica je manje, ali i dalje patroliraju gradom.Andrej Petrovič je kozak iz Simferopolja i jedan od onih koji su danima ispred Rade, zgrade parlamenta.- Od početka smo tu da bismo sprečili da neko napadne skupštinu, da bude reda. Mi smo za mir i pravdu - kaže on.Na referendumu je, naravno, glasao za pripajanje Rusiji.Spremni za napadKako kaže, napad ukrajinske vojske je moguć.- Ne znamo šta je u glavama ljudi koji odlučuju u Ukrajini. Sve su to sektaši koji samo misle kako da izazovu problem - priča Andrej.On kaže da ga ne brinu pretnje Zapada.- Rusija je velika i svako ko ima zdrav razum zna da ne može da je ugrozi sankcijama. Ali, ako napadnu, spremni smo da se borimo. Zaštitićemo se - kaže kozak.Denis je stigao iz Dnjepropetrovska u Simferopolj pre nedelju dana i član je Samoodbrane. Kaže da su mu deca i žena još u Dnjepropetrovsku i da strahuje za njihov život.- Plašim se za svoju porodicu i pokušavam da ih prebacim ovde, ali rata se ne plašim. Ako napadnu, spreman sam da se borim - priča Denis.

Sreća... Građani na ulicama Simferopolja
Sreća... Građani na ulicama Simferopolja

Oštar... Dmitrij Kiseljov
Oštar... Dmitrij Kiseljov

Rusija može da pretvori SAD u radioaktivni pepeoPoznati ruski novinar i televizijski voditelj Dmitrij Kiseljov oštro je odgovorio na izjave SAD da ne priznaju referendum na Krimu i da će uvesti sankcije ruskim i krimskim funkcionerima. Naime, on je istakao da Amerika nipošto ne treba da razmišlja o vojnoj intervenciji protiv Rusije jer njegova zemlja može da je pretvori u radioaktivni pepeo. Kiseljov se takođe našalio na račun američkog predsednika Baraka Obame rekavši da nije slučajnost što je dodatno osedeo otkako u poslednje vreme obavlja telefonske razgovore s predsednikom Putinom.

IskrenoGORBAČOV: ISPRAVLJENA JE GREŠKA IZ VREMENA SSSRPoslednji generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza i predsednik bivšeg SSSR Mihail Gorbačov rekao je juče da je narod Krima na referendumu ispravio grešku iz sovjetskog vremena. On je pozdravio održavanje referenduma o statusu Krima, koji je po njegovoj oceni završen uspehom koji odgovara težnjama Krimljana.

UKRATKONeki žive u strahu.: Nisu svi u Simferopolju zadovoljni rezultatom referenduma, a mnogi ga smatraju neregularnim, a rezultate predviđenim. Ipak, oni su sada tihi i plaše se da o tome javno govore, ali kažu da nije u redu što su na referendumu o sudbini Krima imali pravo da glasaju i državljani Rusije.Svi očekuju sukob 21. marta.: Mediji bliski Aksjonovu objavili su juče da će ruska vojska na Krimu 21. marta dobiti naredbu da po svaku cenu iz kasarne istera ukrajinsku vojsku. S druge strane, ukrajinska vojska na Krimu dobila je naredbu da odbrani kasarne po svaku cenu.Krim dobio 295 miliona evra.: Predsednik krimske vlade Sergej Aksjonov istakao je juče da je Rusija Krimu već poslala finansijsku pomoć od gotovo 295 miliona evra, i to samo dan nakon referenduma.Rusko računanje vremena.: Parlament Krima juče ujutro je izglasao pripajanje tog poluostrva Rusiji i nacionalizaciju dobara ukrajinske države u tom regionu. Pored toga, i ruska rublja je postala važeća valuta u tom području. Krimski premijer Sergej Aksjonov izjavio je i da će od 30. marta Krim preći na rusko računanje vremena.

REAGOVANJAAngela Merkel nemačka kancelarkaRusija se izolovala na svetskoj političkoj sceni time što je priznala rezultate referenduma na Krimu.Ketrin Ešton visoka predstavnica EUNećemo priznati rezultate takozvanog referenduma na Krimu, a EU će poslati jasan signal Rusiji da mora da poštuje međunarodno pravo.Sebastijan Kurc austrijski ministar spoljnih poslovaReferendum je neprihvatljiv! Uvešćemo zabranu izdavanja viza i zamrznućemo imovinu zvaničnika koji su odgovorni za referendum.

OdlučanPUTIN POTPISAO NEZAVISNOST KRIMAPredsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o priznanju nezavisnosti Republike Krim, koji je odmah stupio na snagu, saopštila je juče pres služba ruskog predsednika.- Uzimajući u obzir izraženu volju naroda Krima na opštekrimskom referendumu održanom 16. marta 2014. godine, priznati Republiku Krim, u kojoj grad Sevastopolj ima poseban status, za suverenu i nezavisnu državu - navedeno je u ukazu.Ukaz stupa na snagu sa danom njegovog potpisivanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track