Sergej Šojgu novi ruski ministar odbrane
Foto: Reuters

Serdjukov smenjen

Sergej Šojgu novi ruski ministar odbrane

Planeta -
Serdjukov je odnedavno umešan u aferu oko firme Oboronservis, koja je pod kontrolom Ministarstva odbrane, zbog krađe oko milion dolara iz državnog budžeta

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin smenio je danas ministra odbrane Anatolija Serdjukova, i na njegovo mesto imenovao je dugogodišnjeg ministra za vanredne situacije, a od ove godine gubernatora Moskovske oblasti Sergeja Šojgua.

Serdjukov je odnedavno umešan u aferu oko firme Oboronservis, koja je pod kontrolom Ministarstva odbrane, zbog krađe oko milion dolara iz državnog budžeta.

Kako je saopštio Kremlj, Šojgu je prilikom današnjeg susreta sa Putinom, kada mu je saopšteno da je postavljen na novu funkciju, rekao da je "predlog za njega neočekivan", ali da će se potruditi da učini sve što je u njegovoj moći.

U pres službi Kremlja su objasnili da je Putin "lično doneo odluku o smeni ministra Serdjukova", koji se uvek smatrao Putinovim čovekom. Odluka je doneta "uzimajući u obzir da je neophodno stvoriti odgovarajuće uslove za istragu", naveli su u Kremlju.

Zamena "civilnog" ministra Serdjukova generalom armije Šojguom biće pozitivnije prihvaćena u armiji, ocenjuju moskovski mediji. Šojgu je tokom višegodišnje karijere na funkciji ministra za vanredne situacije oformio poluvojne formacije sa jakom disciplinom i uvek je bio u vrhu popularnosti među članovima vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track