Intervju sa vaterpolistom Gojkom Pijetlovićem
Foto: Promo

Intervju sa vaterpolistom Gojkom Pijetlovićem

Sport -
  • Finalni turnir Svetske lige u vaterpolu ove godine će se održati u Beogradu. Kakav je osećaj igrati tako važnu utakmicu pred domaćom publikom?

Igrati pred domaćom publikom uvek je posebno inspirativno za sve sportiste. Iako priznajem da je pritisak veći, bar za mene, ipak je najlepše kada si pred svojim navijačima. Igrao sam na velikim takmičenjima u Beogradu i Nišu, ali i u brojnim drugim gradovima širom Srbije kao reprezentativac. Uspomene koje nosim iz Novog Sada, Bečeja, Kragujevca, Šapca, Zrenjanina, Kruševca i drugih mesta, zaista su nezaboravne i nezamenljive.

  • Kako se fizički, ali i mentalno, pripremate za ovako važne mečeve?

Pored redovnih treninga i fizičke pripreme, koji su postali sastavni deo moje svakodnevnice, nemam neke određene rituale, koje ponavljam pred mečeve. Poznato je da svaki sportista ima određene navike, uz pomoć kojih se priprema za najznačajnije utakmice i koji mu pomažu da se oseća sigurnije i samouverenije. Ja sam ipak jednostavan, u suštini volim da se pred takmičenja dobro odmorim i opustim uz muziku.

  • Koliko je bitno stalno praćenje zdravstvenog stanja i prevencija kada ste profesionalni sportista?

Za svakog profesionalnog sportistu, jedna od ključnih tema upravo je briga o sopstvenom zdravlju. Izuzetno je važno posvetiti se oporavku tela nakon velikih napora, ali i voditi računa o prevenciji povreda i bolesti. Mehaničke povrede su kod nas prisutnije nego kod osoba koje se ne bave sportom profesionalno, a osim što mogu biti izuzetno opasne, predstavljaju i pretnju našoj igri i karijeri. Iz tog razloga briga o zdravlju i stanju organizma izuzetno nam je važna. Na svu sreću, o našem zdravlju brine MediGroup, pa možemo brzo i lako da obavimo sve potrebne analize kada su nam potrebne. Lično mi je važno da imam poverenja u ljude kojima prepuštam brigu o svom zdravlju. U MediGroup-u rade najveći stručnjaci iz svih oblasti, što mi svakako uliva dodatnu sigurnost kada imam neki zdravstveni problem i omogućava da se opustim znajući da sam u dobrim rukama.

  • Šta su najčešći zdravstveni problemi sa kojima se vaterpolisti susreću i na koji način ih rešavate?

Profesionalni vaterpolisti ne razlikuju se od ostalih ljudi po tom pitanju. Prehlade i virusi ne zaobilaze ni nas u periodima kada nastupi sezona gripa. Naš način borbe svakako je neprestana briga o pravilnoj ishrani i jačanje imuniteta, a ako osetimo da nešto nije u redu, najbitnije je da se na vreme obratimo lekaru.

  • Kako izgleda kada vam u toku igre zatreba medicinska pomoć? Šta je tada najvažnije?

Kada se neka povreda desi tokom utakmice, najvažnija stvar je brzina i efikasnost medicinskog tima. U tim momentima igrač uglavnom razmišlja kako da se što pre vrati u igru, tako da se i sama medicinska pomoć svodi na što brže osposobljavanje za povratak u bazen. Sve ostalo rešavamo nakon utakmice.

  • Kakav savet biste dali mladima u vezi brige o sopstvenom zdravlju i telu uopšte?

Kada si mlad misliš da je izreka „zdravlje je najbitnije“ samo puka floskula. Ali nije baš tako. Povrede i simptome bolesti neophodno je rešavati odmah i bez odlaganja, bez obzira na godine i fizičku spremu. To mladi često umeju da zanemare, pa neretko „odugovlače“ sa traženjem pomoći. Moj savet mladima je da nikako ne trpe bolove, povrede ili pak neke njima strane simptome, već da se u što kraćem vremenskom roku obrate lekaru i zatraže stručnu pomoć.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track