RASIZAM UOČI MUNDIJALA: Sudiju i igrača u Brazilu vređali rasističkim pokličima
Foto: Reuter

Reagovala predsednica zemlje

RASIZAM UOČI MUNDIJALA: Sudiju i igrača u Brazilu vređali rasističkim pokličima

Brazil 2014 -
Kako prenose brazilski mediji, veznog igrača Aruku su u sredu na stadionu nazivali "majmunom" na jednoj utakmici u Sao Paulu

BRAZILIJA - Brazilska predsednica Dilma Rusef ocenila je danas kao neprihvatljiv rasizam protiv fudbalera i sudije afričkog porekla, jer je "Brazil najveća crnačka zemlja posle Afrike".

"Brazilski fudbal je pogođen scenama rasizma protiv sudije Marsija Šagasa da Silve i igrača Santoša Aruke. To je neprihvatljivo, jer je Brazil najveća crnačka zemlja posle Afrike", napisala je predsednica na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

Kako prenose brazilski mediji, veznog igrača Aruku su u sredu na stadionu nazivali "majmunom" na jednoj utakmici u Sao Paulu. Stadion u Moži Mirimu, u saveznoj državi Sao Paulo, dva kasnije je zatvoren iz predostrožnosti. Brazilska fubalska federacija saopštila je da je stadion zatvoren jer navijači "nanose neizbrisivu mrlju na sport, ali i na osnovna prava kulturnog ponašanja". Stadion će biti zatvoren do konačne odluke disciplinske komisije.

Na drugoj utakmici, sudija meča Esportivo-Veranopolis Marsio Šagas da Silva je nazvan "majmunom", a iz publike su se čule uvredljive rečenice kao što su: "Vrati se u džunglu" i "Vrati se u cirkus".

Posle utakmice, sudiji su uništena kola - razbijena šoferšajbna i banane stavljene na brisače i u auspuh.

U Brazilu će ove godine od 12. juna do 13. jula biti održano Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track