VALKE: FIFA prošla kroz pakao zbog Mundijala u Brazilu

Svetsko prvenstvo

VALKE: FIFA prošla kroz pakao zbog Mundijala u Brazilu

Brazil 2014 -
U Brazilu postoje tri politička nivoa i došlo je do promena na izborima, tako da nam je bilo teško da stalno ponavljamo istu poruku - da nije FIFA organizator Mundijala, već Brazil, rekao je Valke

LOZANA - Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) prošla je kroz pravi pakao zbog predstojećeg Mundijala u Brazilu, priznao je danas generalni sekretar FIFA Žerom Valke.

"Neki političari u Brazilu su protiv održavanja prvenstva sveta i uptravo je to činjenica zbog koje smo prošli kroz pakao. U Brazilu postoje tri politička nivoa i došlo je do promena na izborima, tako da nam je bilo teško da stalno ponavljamo istu poruku - da nije FIFA organizator Mundijala, već Brazil", rekao je Valke na sastanku u Lozani.

Jedan od glavnih razloga za zabrinutost bilo je kašnjenje u izgradnji stadiona u Brazilu.

"Trebalo je da primimo stadione u decembru, a dobićemo ih 15. maja, nešsto manje od mesec dana pre početka Mundijala", rekao je Valke i dodao da je to malo kasnije od očekivanog roka, ali da FIFA zna kako da se na to prilagodi.

Valke je upozorio Rusiju, domaćina Mundijala 2018. da ne ponovi greške koje je napravio Brazil.

Valke je priznao da neki stadioni, kao na primer onaj u Kujabi, neće biti završeni ni do početka Mundijala.

On je ponovio da će prvenstvo sveta 2022. u Kataru biti održano u zimskom periodu.

"Sada samo treba da odredimo tačan termin održavanja prvenstva", rekao je Valke i naglasio da će se taj turnir održati na osam, a ne, kako je uobičajeno, na 12 stadiona.

Prvenstvo sveta u Brazilu biće održano od 12. juna do 13. jula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track