Najpoznatiji južnoamerički novinar za Kurir: Maradona i ja smo simboli levice!
Foto: Dado Đilas

Intervju, Viktor Ugo Morales, voditelj emisije De Surda

Najpoznatiji južnoamerički novinar za Kurir: Maradona i ja smo simboli levice!

Brazil 2014 -
Voditelj emisije u kojoj gostuje Maradona priča o borbi protiv nepravde u Južnoj Americi

Odluke FIFA

tokom ovog Svetskog prvenstva, ali i znatno ranije, nailaze na sve veće neodobravanje širom sveta. Barjak nezadovoljnih predvodi emisija De Surda (De Zurda), u kojoj je stalni gost slavni Dijego Maradona.Jednočasovni program koji se svake večeri emituje na venecuelanskoj televiziji, gleda se u čitavoj Americi. Možemo slobodno da kažemo da je u pitanju gerilski vid borbe protiv globalizacije, s obzirom da se program emituje iz srca FIFA u Brazilu.Voditelj Viktor Ugo Morales u ekskluzivnom intervjuu za Kurir govori o misiji i porukama koje šalje iz studija.Kako je nastala emisija De Surda?- Tema emisije je naravno fudbal, ali se u jednom delu bavimo pitanjima političke levice i problemima s kojima se suočavaju zemlje u Južnoj Americi. Kada govorimo o politici, poseban osvrt nam je na nepravdi koju sprovode vlade SAD i zemalja Centralne Amerike.U kom kontekstu se bavite političkim temama?- Kad je reč o najvećim anomalijama u svetu, Afrika je najsiromašniji kontinent, a Južna Amerika najnepravedniji. To traje poslednjih 200 godina sa liberalnim i neoliberalnim režimima, koji su napravili sistem pogodan samo za političke i ekonomske elite. Sada se situacija u Južnoj Americi menja, na vlast u mnogim zemljama su došli naprednjaci, kako ih ovde zovemo.Kako izgleda program sa Maradonom?- Program je osmišljen za dve osobe koje razmišljaju na sličan način, ali pazimo da tokom emisije politika ne bude zastupljena previše. Ostatak programa posvećen je fudbalu. Ponosni smo što se u osminu finala plasiralo čak osam zemalja iz Amerike. Mi se posebno obraćamo onim zemljama koje uprkos lošoj ekonomiji i politici imaju uspeha na Mundijalu.Da li ste zadovoljni Maradonom kao stalnim gostom emisije?- On uvek kaže šta misli jasno. To ne znači da se stoprocentno slažem s njim. Nadasve me oduševljava što ima sjajne opservacije na fudbalske teme i ima mnogo toga zanimljivog da kaže. U pitanju je čovek od koga mogu mnogo da naučim, a njegov fudbalski autoritet je daleko superiorniji od mog.A njegovi stavovi mimo fudbala?- Kada su u pitanju političke teme, mnogima smeta to što on govori, ali kada ga čovek bolje upozna svestan je da ne priča u prazno. Zaista je neverovatno iskustvo raditi s Maradonom i biti uz njega. On je imao zaista težak period u životu, ceo život je izložen ogromnoj znatiželji celog sveta. A on se s tim bori veoma dobro, svestan je realnosti i trudi se da bude dostupan svima.Poznajete li se s Maradonom odranije?- Voleo sam Maradonu i pre ove emisije, tokom njegove karijere. Sada, kad sam danima pored njega, shvatam kakav je u stvari njegov život i koliko je teško biti Maradona.Šta znači naziv emisije De Surda?- De Surda je levica, poput leve noge. Naravno, ima dvostruko značenje u našoj emisiji jer se odnosi i na politiku. Maradona i ja smo predstavnici politike levice i ono što pričamo predstavlja poruku za čitav kontinent kome se obraćamo.
Vole ih ugnjetavani... Maradona i Morales
Vole ih ugnjetavani... Maradona i Morales

Fantastične reakcijePISAO NAM FIDEL KASTROKakve su reakcije na vašu emisiju?- Ne znam baš. Čini mi se da su veoma dobre. Stižu nam pozdravi gledalaca iz svih južnoameričkih zemalja, uključujući i Fidela Kastra. Poslao nam je neverovatno pismo u kome pozdravlja svog prijatelja Maradonu. Piše da gleda našu emisiju na Kubi i da mnogo voli Dijega. To pismo nam mnogo znači jer nam pokazuje da radimo dobru stvar u ovoj emisiji.

BiografijaPROSLAVIO SE PRENOSOM GOLA VEKAViktor Ugo Morales je urugvajski novinar, koji već dugo živi u Argentini. Rođen je 26. decembra 1947, a sportskim novinarstvom bavi se od 1966. Proslavio se po prenosu utakmice sa SP 1986. u Meksiku kad je Maradona dao gol veka Englezima. U euforiji nakon gola dao je nadimak Maradoni “Kosmički zmaj”, koji je i do danas ostao aktuelan u Južnoj Americi. Snimak Moralesovog prenosa čuvenog gola Maradone možete pogledati na sledećem linku:https://www.youtube.com/watch?v=1wVho3I0NtU

Biografija

Proslavio se prenosom gola veka

Viktor Ugo Morales je urugvajski novinar, koji već dugo živi u Argentini. Rođen je 26. decembra 1947, a sportskim novinarstvom bavi se od 1966. Proslavio se po prenosu utakmice sa SP 1986. u Meksiku kad je Maradona dao gol veka Englezima.

U euforiji nakon gola dao je nadimak Maradoni "Kosmički zmaj", koji je i do danas ostao aktuelan u Južnoj Americi.

http://www.youtube.com/watch?v=1wVho3I0NtU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track