NOVOSEL PLJUNUO SRBINA: Drvoseča Raduljica daje po  20 poena
Foto: FIBA

Malo je preterao

NOVOSEL PLJUNUO SRBINA: Drvoseča Raduljica daje po 20 poena

EP Košarka -
Legendarni trener smatra da je Tomić bolji igrač od novog centra Panatinaikosa

Košarkaška legenda Mirko Novosel, osvajač prvih zlatnih odličja jugoslavenske košarke (između ostalog, tri uzastopna zlata na Evrobasketu 1973. u Barseloni, 1975. u Beogradu i 1975. u Liježu) i po mnogima tvorac košarke na našim prostorima, s neskrivenom je tugom ispratio ispadanje reprezentacije Hrvatske protiv Češke.- Najvažnije je naglasiti da je Perasović tu najmanje kriv, kasno je uskočio u projekat u koji je dao celog sebe. Krivica je samo u košarkaškom savezu koji treba totalnu reorganizaciju, nužno je popravljanje stručnog rada, ponajprije na obrazovanju trenera koji rade sa mladim igračima. Uzaludno nam je imati odlične igrače kad nam se uvek događaju ovakvi debakli koji su posledica lošeg rada u pripremi velikih takmičenja.

Novoselova vizija kraha je zapravo vrlo logična i cilja na pripreme uoči Evrobasketa. U tom je smislu u svojevrsnom monologu podsetio kako je to izgledalo kad je on vodio reprezentaciju Jugoslavije do prvog zlata u Barseloni:

- Mi smo tada prekinuli takmičenje u prvoj saveznoj ligi i uoči EP-a išli na pripreme punih 135 dana! Čak 43 dana bili smo u Južnoj Americi i igrali sa tamošnjim reprezentacijama, nikako sa onima sa kojima na EP možemo igrati. Tu je savez totalno zakazao, no to je uvek tako poslednjih godina. Ne sme nam se dogoditi da igramo te neke pripremne turnire kao što je sada bilo kad smo igrali čak devet utakmica, to je najveća moguća glupost. Svaka utakmica znači da će ti faliti veliki broj treninga zbog samih utakmica i putovanja. Mi smo na tim pripremama uigravali prednosti pred SSSR-om, Italijom, Španijom, tadašnjim najvećim konkurentima, pripreme su bile ključne na putu do uspeha.

Novosel priznaje da sada postoje objektivni problemi koje on u to vrijeme nije imao i upravo se u tome ogleda “kiks” koji ide na dušu saveza:

- Kakve su to bile pripreme u Svetom Martinu na kojima su samo dva igrača od ovih koji su bili na Evrobasketu?! Sada se mora poštovati to kretensko NBA pravilo da njihovi igrači ne smeju igrati pre 1. avgusta, a tu se radi o četvrtini Hrvatske ekipe. Zato se događa da odlični šuter Rudež nije ništa mogao pogoditi. Tomić je među najboljim centrima u Evropi i u ključnoj ga utakmici nema, a tamo neki drvoseča Raduljica postiže više od 20 koševa. Naši su igrači tokom priprema možda odradili 1.000 skok šuteva, ja sam svoje u vreme naterao na minimalno 10.000. Uzaludno nam je imati i deset vrhunskih igrača kad u procesu zakaže neko drugi, kaže Novosel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track