BISER: Luka Dončić je novi Dražen Petrović

Slovenački košarkaš oduševio svet

BISER: Luka Dončić je novi Dražen Petrović

Eurobasket -

BRAVO, DEČKO Iako ima samo 18 godina, bek slovenačke reprezentacije igra atraktivno i zrelo kao da se radi o prekaljenom asu

Cela košarkaška Evropa priča o Sloveniji, a još više o mlađanom Luki Dončiću. Reči njegovog cimera Gorana Dragića da ljudi još ne znaju kakav je Luka igrač sada imaju veću težinu.

Jer 18-godišnji bek, od oca Srbina i majke Slovenke, igra toliko dobro i atraktivno da ga porede s legendarnim Draženom Petrovićem. Raskošan talenat, ali i neverovatno zrelu igru za svoj uzrast pokazao je u četvrtfinalu protiv Letonije, kad je bio čovek, to jest golobradi mladić odluke.

Rešenja koja nalazi u najtežim trenucima i način na koji preuzima odgovornost osobine su samo najvećih majstora igre pod obručima, a Dončić junior to svakako jeste. Pa imao je 27 poena i čak devet skokova. „Nemoguća“ trojka sa skoro pola terena u trenucima kad se lomio meč ne bi ušla nikome - samo Luki!

Ne plašim se Španaca

- Ma imao sam sreće kod te trojke, ali je podigla i naš tim i navijače. Presrećni smo zbog prolaza u polufinale, ali nemamo mnogo vremena da se radujemo jer nas već čekaju Španci. Uopšte se ne plašimo Španaca, ne njih, nego nikoga. Oni su već 18 godina učesnici najmanje polufinala, ali to večeras neće imati nikakve veze - rekao je i više nego samouvereni Dončić.

Interesantan je podatak da je Luka najmlađi najbolji strelac evropskih prvenstava od 1981. godine, od kad se vodi ova statistika.

Nebo je limit

On je sa 18 godina postigao 27 poena. Arvidas Sabonis je sa 19 ubacio 28, dok je Dražen, takođe sa 19, postigao 27. Kao što je i rekao Saša Dončić, otac slovenačke senzacije - samo nebo mu je limit.

Predrag Gajić

Srpski stručnjak na zemlji

KOKOŠKOV: POLAKO, JOŠ NEMAMO MEDALJU

Što je Dončić na terenu, to je srpski trener Igor Kokoškov na klupi. Naš stručnjak nema mnogo iskustva u vođenju nacionalnih timova, a od Slovenije je već napravi čudo.

- Kažu da je protiv Letonaca viđena i možda najlepša utakmica do sada. Ne bih se složio s tim da smo izgubili. Momci su pokazali karakter. Njima idu sve čestitke. Nek uživaju. Ovo je velika stvar za slovenačku košarku - rekao je Kokoškov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track