DRULOVIĆ ZA KURIR ANALIZIRA EP: Francuzi skinuli okove, napred Portugal
Foto: AP

BLOG BIVŠEG SRPSKOG SELEKTORA

DRULOVIĆ ZA KURIR ANALIZIRA EP: Francuzi skinuli okove, napred Portugal

Francuska 2016 -

Nekadašnji reprezentativac, bivši selektor Srbije i trener Partizana Ljubinko Drulović biće stručni komentator Kurira tokom trajanja Evropskog prvenstva u Francuskoj. Evo njegove prve analize...

Početak Evropskog prvenstva je opravdao očekivanja...

Odgledao sam sve četiri dosadašnje utakmice i najzanimljivija mi je bila prva. Francuska je, po meni, jedna od najboljih reprezentacija i jedan od glavnih favorita za osvajanje titule. Rumuniju je savladala zahvaljujući individualnom kvalitetu Pajea, ali iskreno verujem da je neizvesnosti bilo samo zbog pritiska koji su domaćini osećali na premijeri. Zasluženo su pobedili i očekujem da će u nastavku takmičenja, sada kada su skinuli okove, igrati rasterećenije i da ćemo gledati njihova bolja izdanja.

Duel Švajcarske i Albanije je bio posebno interesantan, posebno za nas, zbog činjenice da su u obe selekcije po broju dominirali igrači albanske nacionalnosti. Čak smo videli dva brata na različitim stranama. Zbog svega toga utakmica je, to je bilo očigledno, bila puna emotivnog naboja, a Švajcarci su jasno izraženu razliku u kvalitetu pretočili u pobedu. Istina, imali su Albanci veliku šansu da sa igračem manje dođu do boda, međutim, Švajcarska je zasluženo pobedila.

Vels je sa ostrvskim stilom igre uspeo da savlada Slovačku zbog tradicionalnog igranja "na maksimumu" do kraja meča. Iskreno, kada je Slovačka izjednačila, očekivao sam da će napraviti preokret, jer je reč o veoma talentovanoj ekipi predvođenoj Marekom Hamšikom. Ipak, Velšani su zabeležili istorijski trijumf, prvi na Evropskom prvenstvu, i ti bodovi bi mogli da budu odlučujući u borbi za plasman u osminu finala.

Rusi nisu zaslužili bod protiv Engleza. Realno, Englezi su sve vreme kontrolisali utakmicu i pokazali da su kvalitetniji rival. Međutim, to je fudbal, zato je tako i zanimljiv. Gotovo prvu dobru akciju, izvedenu u 92. minutu, Rusi su pretočili u remi. Taj rezultat Roju Hodžsonu i njegovom sastavu dođe kao poraz, dok je Rusima ravan pobedi, zbog načina na koji su došli do njega, ali i zato što je izuzetno važno da se na velikom takmičenju ne startuje porazom.

Sada jedva čekam još dobrog fudbala. A verujem da Turci i Hrvati to danas mogu da nam priušte. Reč je o ekipama sličnog kvaliteta, pa bi im dao podjednake šanse za pobedu, odnonsno za nerešen ishod. U svakom slučaju, biće neizvesno. Ukazao bih i na večerašnji meč Nemačka - Ukrajina. Jeste da je svetski šampion u padu, sudeći bar prema pripremnim utakmicama, ali Nemci su Nemci i uvek su favoriti. Međutim, Ukrajina ima kompaktan sastav. Baza ekipe je dugo na okupu i skoro svi igrači dolaze iz tri kluba - Šahtjora, Dinama iz Kijeva i Dnjepra. Zato mogu da budu veoma nezgodan protivnik, u šta sam se i sam uverio dok sam vodio reprezentaciju Makedonije.

Generalno gledano, favorite šampionata bih svrstao u dve kategorije. U prvoj su Francuska, Španija i Nemačka, i sa time će se verovatno svi složiti. U drugu grupu bih uvrstio Belgiju, Portugal, Italiju i eventualno Englesku.

Fernando Santos, Ronaldo i ostali Portugalci, Foto: Reuters
Fernando Santos, Ronaldo i ostali Portugalci, Foto: Reuters

Ja ću s posebnom pažnjom pratiti reprezentaciju Portugala. Na Evropskom prvenstvu nema Srbije, ali ipak nemam dilemu za koga navijam - za Portugal, zemlju koja mi je u fudbalskom smislu sve dala. Na sve to, selektor Fernando Santos mi je bio trener tri godine i veliki mi je prijatelj. Zato, napred Portugal, a čitaocima Kurirovog sajta podrav do sledećeg čitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track