DEJAN STANKOVIĆ: Island pokazao kakva treba da bude Srbija!
Foto: Reuters, Dragan Kadić

Iz stručnog ugla

DEJAN STANKOVIĆ: Island pokazao kakva treba da bude Srbija!

Francuska 2016 -

Bez obzira na razliku u mentalitetu, skandinavskom i balkanskom, voleo bih da odnos fudbalera i navijača Srbije bude kao što je slučaj kod Islanđana, kaže za Kurir srpski rekorder

Dejan Stanković smatra da će podrška nacije fudbalskoj reprezentaciji Srbije biti ključna u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji.Rekorder po broju utakmica u nacionalnom dresu oduševljen je navijačima Islanda, žali zbog ispadanja Italijana, a okršaj Francuza i Nemaca vidi kao finale pre finala.Analiza EP do polufinala - put Velsa, Portugala, Nemačke i Francuske do završnice?- Dva su iznenađenja u polufinalu, Portugal i Vels. Portugalci jer su tu došli uz mnogo sreće i uprkos činjenici da ne igraju fudbal kakav znaju, a Vels zato što je ekipa bez velikog ranga, ali pokazali su da i uslovno rečeno male zemlje mogu da naprave uspeh. Nemačka i Francuska su dva velika favorita, koji su tamo gde treba da budu i igraće finale pre finala, to je sigurno.Da li vam je žao Italijana i kako ste videli tu reprezentaciju na EP?- Jeste mi žao jer su ispali na penale. Nije mi žao jer su ispali hrabro i pobrali mnogo pohvala. Svi znamo kako Italija igra, kako je čvrsta ekipa i kako čeka kontru. Svi zajedno igraju napred i nazad. Baš su tim. Antonio Konte je mnogo uradio za ekipu i zaslužuje mnogo pohvala. Video sam Bufonove i Barzaljijeve suze posle meča i razumem te suze potpuno. Oni su iskusni igrači, mnogo su prošli, ali bilo im je teško posle ispadanja.Možete li da ocenite šampionat od jedan do pet i, naravno, zašto?- U početku je bila jedna dvojka ko vrata, što bi rekli profesori, a posle toga se zaigralo, probudili su se asovi, pa dajem četvorku za utisak.Šta mislite o selekciji Hrvatske i tome što ih je izbacio Portugal u meču u kojem su bili apsolutni favoriti?- Bili su favoriti i bili su bolji od Portugala, ali fudbal je takav, ne pobedi uvek bolji. Bili su kompletniji od rivala u svakom smislu te reči, na bilo kojoj poziciji. Mislim da je Portugal imao dosta sreće na ovom šampionatu.Ko vas je iznenadio, a ko razočarao od reprezentacija i fudbalera?- Bejl i Ronaldo, dve suprotnosti. Bejl je odigrao i igra sjajno, dok Ronaldo nije pokazao svoje mogućnosti. Biće zanimljivo videti njihov duel u polufinalu. Ako je do ličnog učinka, Bejl će biti bolji, videćemo da li će i Vels biti bolji od Portugala.Islandski navijači jednakom žestinom navijaju i kad njihova reprezentacija gubi i kad dobija. Da li je tako nešto moguće i kod naših navijača, bez obzira na razliku u mentalitetu, skandinavskom i balkanskom?- Nadam se. Voleo bih. Poznato je koliko naši ljudi vole fudbal i koliko vole utakmice, ali uvek nam je nedostajalo zajedništvo kad igra Srbija. Bilo bi lepo i dobro da u budućnosti pobedimo sve razlike i da budemo zajedno, pod trobojkom, uz naše reprezentativce.

Kvalifikacije za MundijalMOŽEMO OPET DA POBEDIMO VELSS obzirom na sjajan uspeh Velsa i solidne partije Austrije na EP, koliko može Srbija protiv njih i ostalih selekcija u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji?- Može mnogo. Srbija može mnogo protiv svake reprezentacije jer ima kvalitet. Kvalifikaciona grupa nam svakako nije nimalo laka, ali mi treba da gledamo sebe i da razmišljamo pozitivno. Mislim da imamo velike šanse da se plasiramo na Mundijal i da treba verovati u igrače i selektora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track