(VIDEO) FRANCUSKA U TRANSU: Grizman srušio Nemce i odveo Trikolore u finale EP
Foto: Reuters

Domaćin s Portugalom u nedelju za titulu

(VIDEO) FRANCUSKA U TRANSU: Grizman srušio Nemce i odveo Trikolore u finale EP

Francuska 2016 -

Reprezentacija Francuske pobedila je Nemačku u Marseju 2:0 (1:0) u polufinalnom meču Evropskog prvenstva.

1 / 4 Foto: Getty Images

Oba gola za domaćina postigao je Antoan Grizman - prvi u 47. minutu prvog poluvremena iz penala, a drugi u 72.

Germany 0-2 France HD All Goals & Highlights 07... by fantasticfootball

"Trikolori" će se u nedelju na stadionu "Francuska" u Sen Deniju sa Portugalom boriti za titulu prvaka Evrope.Svetski šampion je bio znatno bolji rival u prvom poluvremenu, ali je utisak da ga je izostanak klasičnog centarfora usled povrede Marija Gomeza skupo koštao. Nije imao ko da iz srca šesnaesterca zapreti golmanu Lorisu.A onda je u drugom minutu sudijske nadoknade prvog poluvremena usledio šok za "pancere". Posle kornera za domaćina Švajnštajger je igrao rukom, pa je italijanski sudija Ricoli pokazao na belu tačku. Grizman je bio siguran realizator najstrože kazne.Uspeli su izabranici selektora Didijea Dešana u nameri da u nastavku umrtve igru, a Grizman je u 72. minutu iskoristio lošu intervenciju Nojera, drugi put mu smestio loptu u mrežu i time lansirao Francusku u finale.Bio je ovo 19. uzastopni meč na kome Francuska nije izgubila kada je organizovala veliko takmičenje. Osvojila je titulu šampiona Evrope 1984, zatim i naslov svetskog prvaka 1998, a sada su se ponovo nameračili na tron "starog kontinenta". Odatle ih deli samo još jedna prepreka - rival predvođen Kristijanom Ronaldom.Grizman je na ovom turniru postigao šest golova, čak duplo više od prvih pratilaca na listi strelaca, saigrača Pajea i Žirua, Ronalda... Sjajni napadač madridskog Atletika nadomak je nagrade za prvog golgetera turnira.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

TOK MEČA:

KRAJ 2:0 za FRANCUSKU!

90+2. minut - ŠANSA za NEMAČKU! Fantastična reakcija Lorisa posle šuta Kimiha.

82. minut - ŠANSA za NEMAČKU! Hevedes je udarcem glavom pogodio spoljnji deo mreže.

79. minut - DVE ŠANSE za NEMAČKU! Rezervisti Sane, pa Mustafi nisu bili precizni iz povoljnih pozicija.

76. minut - Drakslerov šut je zamalo otišao pored gola.

74. minut - STATIVA! Sjajan šut Himika, ali na njegovu nesreću lopta je završila put na stativi.

ŠESTI GOL GRIZMANA na EVRO 2016!

72. minut - GOOOLLL - 2:0 za FRANCUSKU! GRIZMAN! Pogba je ubacio loptu pred gol, Nojer je kratko odbio, a Grizman je ubacio u mrežu.

65. minut - Francuzi su uspeli da umrtve i Nemce i igru.

Nezadovoljni nemački navijači

60. minut - PEH za NEMAČKU! Povredio se Boateng! Napustio je teren. Zamenio ga je Mustafi.

47. minut - Ponovo je Grizman pucao na nemački gol! Ipak, domaćin je dobio samo korner.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

Kraj prvog poluvremena - 1:0 za Francusku iako je Nemačka bila bolji rival.

GRIZMANU je ovo peti gol na šampionatu. Vodi na listi strelaca sa dva pogotka više od Žirua, Pajea, Ronalda...

45+2. minut - GOOOLLL - 1:0 za FRANCUSKU! GRIZMAN IZ PENALA! Ricoli je dosudio najstrožu kaznu, jer je Švajnštajger igrao rukom u svom kaznenom prostoru posle kornera.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

42. minut - ŠANSA za FRANCUSKU! U kontri je Žiru krenuo sam ka Nojeru, ali je bio spor, pa ga je stigao Hevedes i izblokirao.

41. minut - Posle mnogo vremena Francuzi su napravili dobar napad. Umtiti je proigrao Evru, koji je prosledio loptu do Grizmana, ali je njegov šut završio u spoljnjem delu mreže.

40. minut - Ponovo su "panceri" tražili penal, ovaj put zbog pada Švajnštajgera iz duela sa Pogbom posle kornera, ali ponovo ga nisu dobili.

37. minut - Slično kao u 25. minutu kada je šutirao Paje, sada je Pogba probao iz slobodnog udarca sa 28 metara. Bez problema za Nojera.

32. minut - ŠANSA za NEMAČKU! Kimih je poslao loptu pred gol Francuske, ali je Miler za malo zakasnio da zahvati loptu i pošalje je u mrežu. Za malo brži bio je Umtiti i otklonio opasnost.

26. minut - Posle lepe akcije Nemaca Ozil nije dobro uhvatio volej, a u nastavku je lopta došla do Švajnštajera koji je sa distance precizno tukao, a Loris je bio spreman i odbio je u korner.

25. minut - Paje je tukao iz slobodnog udarca, ali je to bila prevelika razdaljina da bi se ozbiljnije ugrozio Nojer. Bio je to drugi šut Francuza, dok su ih Nemci imali šest.

21. minut - Odličan prodor Krosa, koji je hteo da šutne kada je ušao u kazneni prostor, ali je to učinio traljavo, jer je, kako Nemci tvrde, bio sapleten. Ipak, Ricoli nije ni pomislio da pokaže na belu tačku.

18. minut - U poslednjih desetak minuta lopta je uglavnom u posedu "pancera".

14. minut - ŠANSA za NEMAČKU! Džan je tukao sa ivice šesnaesterca, a golman Loris sjajno intervenisao.

13. minut - Evo i prvog opasnog napada Nemaca. Džan je cenrtrirao sa desne strane, a Miler u padu šutirao pored gola.

12. minut - Nemci su se oslobodili pritiska Francuza.

7. minut - ŠANSA za FRANCUSKU! Odličan napad Matudija i Grizmana, koji je i šutirao, ali se Nojer izvio i sprečio loptu da završi u mreži. Ova akcija je plod znatno bolje igre "trikolora" na startu.

1. minut - Ricoli je označio početak meča!

SASTAVI:

FRANCUSKA: Loris - Sanja, Košćelni, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sisoko, Grizman, Paje - Žiru.

NEMAČKA: Nojer - Kimih, Boateng, Hevedes, Hektor - Švajnštajger, Džan - Ozil, Kros, Draksler - Miler.

Utakmicu na stadionu "Velodrom" sudi Italijan Nikola Ricoli.

20:55 - Sve je spremno

20:40 - Ljuta bitka na sredini terena: Kros - Pogba

20:35 - Nojer je primio samo jedan gol na EVRO 2016

20:30 - Pola sata do početka

20:25 - Navijači u euforiji

20:20 - I Nemci će imati veliku podršku s tribina

20:15 - Grizman lider na listi strelacaOsim za titulu prvaka Evrope, francuski fudbaleri su najozbiljniji kandidata i za naslov prvog strelca turnira. Trenutno vodi Grizman sa četiri gola, jedan manje dali su Paje i Žiru, kao i Portugalci Ronaldo i Nani, ali i Španac Morata i Velšanin Bejl, koji su završili takmičenje. Najbolji strelac Nemaca je Mario Gomez sa dva pogotka, ali je za njega EVRO završen zbog povrede.Inače, Grizman je učestvovao kod šest golova Francuza u njihovih pet mečeva.

20:10 - Put do polufinala"Trikolori" su na EVRO 2016 bili prvi u Grupi A zahvaljujući pobedama nad Rumunijom 2:1 i Albanijom 2:0, uz remi sa Švajcarskom 0:0. Zatim su u eliminacionim borbama eliminisali Republiku Irsku 2:1 i Island 5:2. "Panceri" su takođe bili prvi u grupi, po istom receptu kao Francuzi, jer su savladali Ukrajinu 2:0 i Severnu Irsku 1:0, dok su sa Poljskom odigrali meč bez golova. Onda su u nokaut fazi bili bolji od Slovačke 3:0 i Italije posle penala 6:5 (1:1).

20:05 - Samo jedan takmičarski meč za 30 godinaPoslednji takmičarski meč odigrali su na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014. "Panceri" su u četvrtfinalu pobedili 1:0, što im je bila samo usputna stanica na putu ka planetarnom tronu. To im je bio jedini takmičarski susret u poslednjih 30 godina. Ukupno, imali su 27 međusobnih duela, a uspešniji su Nemci (i Zapadni Nemci), jer su zabeležili 12 pobeda, uz deset poraza i pet remija.

20:00 - Terorizam zasenio fudbalPoslednji put Francuska i Nemačka sastale su se 13. novembra 2015. U tom prijateljskom meču u Sen Deniju domaćin je pobedio 2:0, ali je on ostao upamćen po terorističkim napadima na Pariz u vreme igranja utakmice.

19:55 - Nemci sa tri, Francuzi sa dve tituleNemačka je, uz Španiju, rekorder po broju trofeja na evropskim prvenstvima - tri. Najbolja je bila 1972. u Belgiji, 1980. u Italiji i 1996. u Engleskoj. Francuska je sledeća na listi sa dve titule, osvojene 1984. kod kuće i 2000. na turniru u Holandiji i Belgiji."Panceri" su bili učesnici još tri finala.Nemci su svetski šampioni bili četiri puta (1954, 1974, 1990, 2014), a Francuzi jednom. i to 1998, kada su takođe bili domaćini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track