(VIDEO) TROMINUTNI BLICKRIG: Ronaldo razbio Vels i odveo Portugal u finale Evropskog prvenstva
Foto: Reuters

Kristijano došao do novog rekorda

(VIDEO) TROMINUTNI BLICKRIG: Ronaldo razbio Vels i odveo Portugal u finale Evropskog prvenstva

Francuska 2016 -

Reprezentacija Portugala pobedila je Vels 2:0 (0:0) u polufinalu Evropskog prvenstva odiranom u Lionu i plasirala se u finale.

U drugom polufinalu u četvrtak se u Marseju sastaju Francuska i Nemačka. Finale će se igrati u nedelju 10. jula na stadionu "Francuska" u Sen Deniju.Trijumf Portugalu i plasman u drugo finale kontinentalnog šampionata obezbedili su Kristijano Ronaldo i Nani golovima u 50. i 53. minutu. Osim pogotka Ronaldo je upisao i asistenciju.

Portugal 2 - 0 Wales HD All Goals & Highlights... by fantasticfootball

Prethodno, Portugalci su u završnoj predstavi EP igrali 2004. kada su bili domaćini, ali su tada doživeli šok od Grka (0:1). Sada imaju priliku da se domognu pehara sa velikog takmičenja prvi put u istoriji.Utakmica u Lionu više je ličila na usapavaku u prvih 45 minuta. Obe ekipe su bile oprezne, vodila se izjednačena borba, pa šansi nije ni bilo, tek poneki pokušaj od kojih nijedan nije ozbiljno ugrozio golmane.A kada su se akteri meča vratili na teren sa 15-minutne pauze Ronaldo i Portugal su se razgoropadili. Izveli su trominutni blickrig i odlučili prvog finalistu 15. Evropskog prvenstva. Velšani se od tog šoka nisu oporavili. Nisu imali ni snage ni znanja da pokušaju da se vrate u igru, a Portugalci su propustili nekoliko dobrih prilika da pobedu učine ubedljivijom.Dakle, Portugalcima je bila dovoljna jedna pobeda u šest utakmica na turniru u Francuskoj da se domognu finala. Jer, prethodno su u svih pet mečeva remizirali (jedino su Hrvate savladali, ali golom u finišu drugog produžetka).Osim što je odveo svoju reprezentaciju u finale, Ronaldo se izjednačio sa dosadašnjim rekorderom Mišelom Platinijem po broju golova datih na evropskim prvenstvima - devet. Podsetimo, as madridskog Reala je jedini u istoriji koji se u strelce upisivao na četiri šampionata!Ronaldo i Nani imaju priliku i da se u finalu bore za titulu prvog strelca na EVRO 2016, jer su obojica postigla po tri gola, baš kao i Francuzi Olivije Žiru i Dmitri Paje, ali i Velšani Geret Bejl i Španac Alvaro Morata, koji su završili takmičenje. Jedini sa četiri gola na kontu je još jedan Francuz, Antoan Grizman.

S druge strane, Geret Bejl i saigrači mogu da budu ponosni, jer su stigli među četiri najbolje reprezentacije u debitantskom nastupu na evropskim šampionatima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

TOK MEČA:

KRAJ - 2:0 za PORTUGAL!

86. minut - ŠANSA za PORTUGAL! Ronaldo je izašao sam pred Henesija, obišao ga, ali je otišao previše ukoso, pa je pogodio samo spoljni deo mreže.

78. minut - ŠANSA za PORTUGAL! Danilo je bio u sjajnoj poziciji, ali je njegov udarac zaustavio Henesi.

71. minut - Žoao Mario je izveo korner, Fonte je dobro šutirao glavom, ali je Henesi bio oprezan.

65. minut - ŠANSA za PORTUGAL! Nani je snažno šutirao, Henesi je samo odbio loptu, a Žoao Mario promašio "zicer".

63. minut - Ronaldo je tukao iz slobodnog udarca, preko gola.

Foto: AP
Foto: AP

RONALDO se izjednačio sa dosadašnjim rekorderom MIŠELOM PLATINIJEM sa devet golova na evropskim prvenstvima.

RONALDO i NANI su sada u grupi igrača sa po tri pogotka na EVRO 2016, uz Francuze Olivijea Žirua i Dmitrija Pajea, Velšanina Gereta Bejla i Španca Alvara Moratu, koji je završio takmičenje. Jedini sa četiri gola je još jedan Francuz, Antoan Grizman.

53. minut - GOOLLL - 2:0 - NANI! Ronaldo je šutirao, Nani se bacio i skrenuo loptu prevarivši golmana Henesija.

50. minut - GOOOLLL - 1:0 za PORTUGAL! RONALDO! Posle kornera i kratke kombinacije Gereiro je centrirao, a Ronaldo posle nebeskog skoka na šest, sedam metara od gola glavom zakucao loptu u mrežu.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

21:55 - Podrška za Adrijena Silvu od supruge

Kraj prvog poluvremena - 0:0! Oprezno, oprezno, oprezno! Bez ijedne šanse iz kategorije stoprocentnih.

45. minut - Da se vodi izjednačena borba pokazuje i statistika - posed lopte 51% Velšana naspram 49% Portugalaca, koji su imali jedan šut više, a ukupno četiri. Oba rivala izvela su po dva kornera.

44. minut - Lopta je išla na Ronalda, koji je nadskočio Čestera, ali je bio "prekratak" da ugrozi Henesija.

30. minut - Portugalci nekoliko minuta drže loptu, ali nikako ni šansu da stvore.

25. minut - Ponovo Velšani prete. Robson-Kanu je centrirao, Kinge je odreagovao glavom, ali je lopta zakačila njegovog čuvara, pa je završila u korneru.

22. minut - Bejl je izvukao kontru i, kada je video da saigrači nisu dobro postavljeni, pucao je iz daljine, a Rui Patrisio nije imao problema da ukroti loptu.

21. minut - Bejl je sve opasniji. Protutnjao je desnom stranom i centrirao, ali je King za malo zakasnio na tu loptu.

19. minut - Prvi udarac i ka golu Portugala. Ledli je, očigledno po uigranoj varijanti, izveo korner, Bejl se iskrao na šut, ali je lopta otišla preko gola.

16. minut - Prvi šut! Žoao Mario je tukao pored gola.

10. minut - Dva centaršuta na Ronalda, jedan za drugim. Prvi put je Kolins intervenisao ispred Kristijana, koji je zbog "zagrljaja" prilikom tog duela tražio penal, a nekoliko sekundi kasnije je Ronaldo pokušao da uhvati makazice, ali neuspešno.

1. minut - Utakmica je počela.

SASTAVI:

U sastavu Portugala nema povređenog Pepea i suspendovanog Vilijama Karvalja, a kod Velšana je izostao Remzi, takođe zbog kartona.

PORTUGAL: Partisio - Sedrik, Fonte, Bruno Alves, Gereiro - Danilo - Žoao Mario, Adrijen, Renato Sančez - Nani, Ronaldo;

VELS: Henesi - Gunter, Čester, Kolins, Vilijams, Tejlor - King, Ledli, Alen - Bejl, Robson-Kanu.

Utakmicu sudi Jonas Erikson iz Švedske.

20:45 - Portugalci žele drugo finaleReprezentacija Portugala je jednom igrala u finalu Evropskog prvenstva, 2004. godine kada je bila domaćin, a u borbi za trofej senzacionalno je poražena od Grčke golom Haristeasa - 0:1. Velsu je ovo debitantsko učešće na kontinentalnim šampionatima.

20:40 - Originalno - Super Ron

20:35 - Uvek najbrži - Kristijano Ronaldo

Foto: Reuters
Foto: Reuters

20:30 - Navijači u euforiji

20:25 - Zagrevanje je u toku

20:20 - Drugari i rivaliBejl i Pepe su klupski drugovi iz Realam a večeras ljuti rivali. Doduše, Pepe ne igra...

20:15 - Vels - najveći hit na EURO 2016Velšani su hit! U grupi su pobedili Slovačku 2:1 i Rusiju 3:0, a poraženi su od Engleza 1:2. Kao prvoplasirani su otišli u nokaut fazu gde su bili bolji od Severne Irske 1:0 i Belgije 3:1.

20:10 - Portugal sa pet remija do polufinalaPortugal je do polufinala došao sa pet remija! Doduše, savladao je Hrvatsku u osmini finala, ali tek golom Kvarežme u finišu drugog produžetka - 1:0. U grupi su Ronaldo i drugovi igrali sa Islandom 1:1, Austrijom 0:0 i Mađarskom 3.3, a posle pomenutog meča sa Hrvatima, u četvrtfinalu su eliminisali Poljake boljim izvođenjem penala, jer je i posle 90 i posle 120 minuta igre bilo 1:1.

20:00 - Kraljevski okršaj Ronalda i BejlaVečerašnji meč predstavljaće i okršaj dvojice saigrača iz Real Madrida, Kristijana Ronalda i Gereta Bejla. Portugalac se već upisao u istoriju kao jedini fudbaler koji je bio strelac na četiri evropska prvenstva. Ronaldo je u Francuskoj dao dva gola, oba Mađarima, i sada se nalazi na drugom mestu "večni liste strelaca". Na kontinentalnim šampionatima zabeležio je osam pogodaka, samo jedan manje od rekoredera, legendarnog Mišela Platinija. S druge strane, Bejl je na EVRO 2016 tri puta tresao protivničke mreže i pokušaće da dostigne lidera trke, Antoana Grizmana, strelca četiri gola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track