ZBOG VREĐANJA SRBA: Mamiću preti društveno koristan rad!?

Potvrđena optužnica

ZBOG VREĐANJA SRBA: Mamiću preti društveno koristan rad!?

Fudbal -
Za to delo predviđena je zatvorska kazna do tri godine, ali tužilaštvo predlaže da mu se izrekne kazna od godinu dana, koja bi bila zamenjena društveno-korisnim radom

ZAGREB - Zagrebački opštinski krivični sud potvrdio je optužnicu protiv Izvršnog predsednika fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića, kojom se tereti da je uvredama na račun ministra nauke, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i srpske manjine, javno podsticao na nasilje i mržnju.

Optužno veće je optužnicu potvrdilo prošle nedelje. Mamić je optužen sredinom juna, pošto je gostujući u radio emisiji "Pozitivni petak", 15. marta, svojim izjavama javno podsticao na mržnju prema ministru Jovanoviću, iskazujući netrpeljivost i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti.

Za to delo predviđena je zatvorska kazna do tri godine, ali tužilaštvo predlaže da mu se izrekne kazna od godinu dana, koja bi bila zamenjena društveno-korisnim radom. Zbog uvreda na račun ministra Jovanovića, za kojeg je, između ostalog rekao da je "hrvatomrzac", "uvreda za hrvatski mozak" i "Srbin koji nikada nije radio u prosveti i sportu, osim što je malo dizao tegove",

Mamić je istog dana bio uhapšen, a dan kasnije, nakon celodnevnog ispitivanja, pušten je da se brani sa slobode. Nekoliko dana nakon tog ispada, Mamić se putem jednih beogradskih novina izvinio svim Srbima koje su povredile njegove izjave i rekao da ima više prijatelja u Srbiji nego "cela hrvatska vlada zajedno".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track