SLAVLJE: Fudbalere Bosne dočekalo 50.000 ljudi

Brazil, ba: Zmajevi se prvi put u istoriji kvalifikovali na Mundijal

SLAVLJE: Fudbalere Bosne dočekalo 50.000 ljudi

Fudbal -
Reprezentativcima Bosne i Hercegovine priređen spektakularan doček u prestonici posle pobede u Litvaniji

Slavilo se u komšiluku!Fudbalske reprezentativce Bosne i Hercegovine, koji su se pobedom nad Litvanijom u Kaunasu (1:0) plasirali na Svetsko prvenstvo u Brazilu, na ulicama Sarajeva dočekalo je 50.000 euforičnih navijača! Bosanski „zmajevi“ doleteli su iza ponoći u bosansku prestonicu, a navijači su okupirali prilaz aerodromu i u kolonama kružili gradom.Da je i u avionu bila slavljenička atmosfera šaljivo je preneo selektor Safet Sušić na konferenciji za medije.Slavlje do zore- Slikajte igrače jer je mnogima ovo bila oproštajna utakmica. Zbog ponašanja u avionu pri povratku u Sarajevo, većina njih ne zaslužuje mesto u reprezentaciji - našalio se legendarni Pape Sušić.Po izlasku iz aviona fudbaleri su se autobusom s otvorenim krovom uputili ka centru Sarajeva, gde je oko tri sata iza ponoći organizovana proslava, na kojoj su se građanima obratili igrači predvođeni selektorom Safetom Sušićem. Slavlje, bakljade, pesme i pobednička atmosfera trajali su do ranih jutarnjih sati.Bosanskohercegovački reprezentativac i igrač Mančester sitija Edin Džeko pozvao je sve okupljene da putuju u Brazil i podrže fudbalere.

- Jesmo li svi u Brazilu? Hajde da ovo proslavimo svi zajedno, zaslužili smo - poručio je Džeko.Golom Vedada Ibiševića u 69. minutu Bosna je došla do jedinog pogotka u ovom meču, koji je bio dovoljan za pobedu i istorijski plasman na Mundijal sledeće godine.Poginula tri navijačaTrojica navijača Bosne i Hercegovine koji su se kolima vraćali s utakmice u Litvaniji poginula su juče rano ujutru u poljskom gradu Lomži, 150 km udaljenom od Varšave.

Prema informacijama bosanskih medija, automobil „reno megan“ sudario se s kamionom. Stradali mladići imali su 23, 25 i 27 godina, dok je povređen i jedan 26-godišnjak.

Sušić u šali: Kako su se ponašali u avionu, za neke je ovo poslednji meč
Sušić u šali: Kako su se ponašali u avionu, za neke je ovo poslednji meč

Slavilo se i u Novom Pazaru i krv svoju za bosnu moju!Slavlje povodom plasmana BiH na Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. organizovano je i u Novom Pazaru, gde je na Trgu Gazi Isa-bega Isakovića bošnjačka kulturna zajednica organizovala praćenje meča protiv Litvanije. Ovacije i pesme podrške reprezentaciji Bosne i Hercegovine orile su se Sandžakom, a pobeda je donela veliko slavlje. Na leđima navijača mogla se videti i poruka „I krv svoju za Bosnu moju“.Tito odveo Bosance na SPZa plasman fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine zaslužan je i Josip Broz Tito! Pokojni maršal odazvao se na vapaje navijača BiH u Litvaniji, koji su uoči početka meča u Kaunasu razvili transparent u kom ga mole za pomoć.- Pomozi, Tito, ako za boga znaš - pisalo je na transparentu navijača.Uz Titovu pomoć, Vedad Vedator Ibišević postigao je jedini gol na meču i doneo pobedu BiH za istorijski plasman na SP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track