FSS TRAŽIO OD BLATERA: Kosovo ne može da igra sa zemljama bivše SFRJ!
Foto: Fonet

Reakcije posle sastanka u Cirihu

FSS TRAŽIO OD BLATERA: Kosovo ne može da igra sa zemljama bivše SFRJ!

Fudbal -
FSS je saopštio da se i dalje protiv da tzv. FS Kosova i Metohije bude primljen u FIFA i UEFA

BEOGRAD - Fudbalski savez Srbije saopštio je da u petak u Cirihu održan sastanak između čelnika FIFA, Fudbalskog saveza Srbije i predstavnika takozvanog FS Kosova i Metohije. Sastankom su predsedavali predsednik FIFA Jozef Blater i generalni sekretar ove organizacije Žerom Valk."Predstavnici FSS su ovom prilikom prisutnima preneli zajednički usaglašene stavove, dobijene od nadležnih iz Vlade Republike Srbije, kao i predstavnika tri ministarstva Vlade - Ministarstva za Kosovo i Metohiju, Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva inostranih poslova. Čelnici naše organizacije su uvek u prošlosti naglašavali značaj zajedničkog delovanja po ovom pitanju, tako da su na današnjem sastanku u Cirihu nastupali sa instrukcijama dobijenim od strane državnog vrha Srbije", navodi se u saopštenju i dodaje:"Stavovi koje su predstavnici FSS danas saopštili se svode na nemogućnost i neprihvatanje prijema takozvanog FS Kosova i Metohije u FIFA i UEFA, sve dok se ne reši status južne pokrajine u UN. Neprihvatljivo je odigravanje bili kakvih zvaničnih utakmica klubova ili reprezentacija sa teritorije Kosova i Metohije u međunarodnim okvirima. Naša strana zahteva zabranu odigravanja bilo kakvih utakmica sa republikama bivše Jugoslavije, a danas međunarodno priznatim zemljama, kako na Kosovu i Metohiji tako i na teritorijama tih država".FSS je podsetio da su članovi Izvršnog komiteta FIFA pre godinu dana dozvolili mlađim selekcijama sa teritorije Kosova i Metohije da igraju prijateljske utakmice bez bilo kakvih obeležja. "FSS se i danas zalagao da, u slučaju odigravanja nekih prijateljskih susreta sa zemljama čije su vlade priznale Kosovo i Metohiju, na njima ne budu isticana bilo kakva nacionalna obeležja - zastava, himna, grb... Takođe, ukoliko se bilo gde bude obeležavalo ime Kosovo i Metohija, onda se mora postaviti i zvezdica pored imena veličine slova "o", navodi FSS.Čelnici FIFA su naveli da će odluka po ovom pitanju biti razmatrana i donesena na narednim sastancima najviših tela organizacije - Odbora za hitna pitanja FIFA koji će biti održan sledeće nedelje i Izvršnog komiteta FIFA, zakazanog za sredinu marta."Predstavnici FSS ističu zadovoljstvo održanim sastankom i uverenje da će članovi Odbora za hitna pitanja FIFA i Izvršnog komiteta FIFA doneti odluku baziranu na predstavljenim okvirima naše strane, što predstavlja uverenje da u narednom periodu ne treba očekivati nepovoljne vesti iz FIFA po ovom pitanju", zaključuje se u saopštenju FSS.

MOS: Neprihvatljivi zahtevi kosovskog savezaMinistarstvo omladine i sporta Srbije saopštilo je danas da je neprihvatljivo da kosovske fudbalske selekcije i klubovi igraju zvanične međunarodne utakmice.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), nakon današnjeg sastanka u Cirihu sa predstavnicima FŠ i kosovskog saveza, odložila je odluku o mogućnosti da tamošnji selekcije i klubovi igraju prijateljske utakmice.

"Očekujemo da će se pritisci na Srbiju nastaviti, ali za nas je neprihvatljiv prijem takozvanog FS Kosova i Metohije u FIFA i UEFA. U statutu UEFA jasno se navodi da je članstvo u toj organizaciji dozvoljeno nacionalnim fudbalskim savezima samo ukoliko je zemlja priznata od strane Ujedinjenih nacija kao nezavisna država", rečeno je Tanjugu u ministarstvu omladine i sporta.

U slučaju odigravanja utakmica sa zemljama čije su vlade priznale Kosovo i Metohiju, kako ističu u ministarstvu, ne smeju da budu isticana bilo kakva nacionalna obeležja.

"Za nas je neprihvatljivo igranje bilo kakvih zvaničnih utakmica klubova ili reprezentacija sa teritorije Kosova i Metohije u međunarodnim okvirima. U slučaju igranja prijateljskih susreta sa zemljama čije su vlade priznale Kosovo i Metohiju, stav Srbije je da na njima ne smeju biti isticana bilo kakva nacionalna obeležja - zastava, himna, grb", kažu u ministarstvu.

Kako se navodi, svi klubovi i igrači koji su registrovani u FSS, a nalaze se na Kosovu, ostaju punopravni članovi srpskog saveza i na njih se primenjuju propisi te organizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track