MAJMUNSKI POKLIČI: UEFA kaznila Srbiju zbog rasizma!
Foto: FSS

Reci ne vređanju

MAJMUNSKI POKLIČI: UEFA kaznila Srbiju zbog rasizma!

Fudbal -
UEFA je kaznila srpsku reprezentaciju zbog toga što su navijači majmunskim pokličima u utakmici odigranoj 15. novembra vređali igrače Belgije

NION - Mlada fudbalska reprezentacija Srbije igraće jedan meč kvalifikacija za prvenstvo Evrope 2015. sa delimično zatvorenim tribinama za navijače, odlučila je Evropska fudbalska unija (UEFA), koja je zbog rasizma navijača kaznila i CSKA iz Moskve i kiparski Apolon.UEFA je kaznila srpsku reprezentaciju zbog toga što su navijači majmunskim pokličima u utakmici odigranoj 15. novembra vređali igrače Belgije, trenutno vodeće selekcije u grupi. Taj meč je završen remijem - 2:2.Budući da Srbija preostale tri utakmice igra u gostima, kazna će se odnositi na eventualni plej of meč.

Zvanični sajt FSS obrazložio je odluku UEFA.

"Na sledećoj utakmici Mlade reprezentacije Srbije koju će odigrati kod kuće (u našem slučaju to može da bude utakmica u okviru baraža za plasman na Prvenstvo Evrope 2015. u Češkoj, jer smo odigrali sve utakmice u grupi kao domaćini ili prva naredna u novom kvalifikacionom ciklusu) FS Srbije će morati da zatvori dva sektora za ulazak navijača na jednoj tribini stadiona na kojem će meč biti odigran. O odluci koja će dva sektora da budu zatvorena tom prilikom FS Srbije će obavestiti UEFA 30 dana pre odigravanja meča.

FS Srbije će na toj utakmici kod kuće morati da istakne transparente sa natpisom "Reci NE rasizmu", sa zvaničnim logom UEFA i organizacije FARE. Ti transparenti će morati da budu istaknuti u sektorima zatvorenim za ulazak navijača i ne mogu biti manjih dimenzija od 20 x 15 metara.

Pre početka te utakmice koju će Mlada reprezentacija Srbije igrati kod kuće kapiten našeg nacionalnog tima pročitaće poruku upućenu navijačima u kojoj će se proklamovati svi principi fer-pleja i u kojoj će se strogo reći "ne" rasizmu.

FS Srbije je kažnjen sa 5.000 evra."

FS Srbije se neće žaliti na odluku.CSKA je pored suspenzije, kažnjen i novčano sa 50.000 evra, pošto su njihiovi navijači tokom poraza od Plzena od 2:1 u gostima 10. decembra izvikivali rasističke parole i isticali nacističke simbole.Apolon je kažnjen delimičnom suspenzijom stadiona na sledećem meču u evropskim taklmičenjima i to zbog rasizma navijača izpoljenog protiv Dose Juniora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track