3,5 GODINA ROBIJE: Henes služi kaznu u Hitlerovom zatvoru
Foto: Bild.de

Bivši predsednik Bajerna utajio porez

3,5 GODINA ROBIJE: Henes služi kaznu u Hitlerovom zatvoru

Fudbal -
Bavarski zatvor Landzberg u Landzbergu na Lehu ima dugu istoriju i on je, pre svega, namenjen za odrasle muškarce koji po prvi put služe kaznu robije

BERLIN - Bivši predsednik fudbalskog kluba Bajern Uli Henes, koga je sud u Minhenu zbog utaje poreza osudio na 3,5 godine robije, provešće svoje zatvorske dane u zatvoru Landzberg, u kome je dvadesetih godina prošlog veka robijao i Adolf Hitler i tamo napisao svoje rasističko delo "Majn Kampf".Bavarski zatvor Landzberg u Landzbergu na Lehu ima dugu istoriju i on je, pre svega, namenjen za odrasle muškarce koji po prvi put služe kaznu robije.

Posle Drugog svetskog rata tu su svoju kaznu služili ratni zločinci, a za vreme rata, protivnici fašizma i Hitlera, koji je sam tu odležao 264 dana, posle pokušavaja puča 9. novembra 1923. godine.

Kada će Henes otići u Landzberg još je otvoreno pitanje.

Sud u Minhenu osudio je pre nekoliko dana Henesa na zatvorsku kaznu od tri i po godine zbog višemilionske utaje poreza.

Henes je tokom sudenja priznao da je utajio 27,2 miliiona evra, tako što je sakrio svoje bogatstvo na bankovnim računima u Švajcarskoj, istovremeno se baveći berzanskim poslovima.

Tužilaštvo je smatralo da Henes zaslužuje zatvorsku kaznu jer je njegovo priznanje bilo nepotpuno.

Iz tog razloga nije ispunio uslove za amnestiju po nemačkim poreskim zakonima koji su propisani tako da "motivišu" na priznanje one koji su izbegavali plaćanje poreza.

"U ime naroda, osuđujem gospodina Ulriha Henesa na zatvorsku kaznu od tri godine i šest meseci zbog kršenja sedam tačaka optužnice za utaju poreza", rekao je čitajući presudu sudija Rupert Hajndl.

Henes je kao igrač sa fudbalskom reprezentacijom Nemacke osvojio titulu evropskog šampiona 1972. i svetskog prvaka 1974. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track