VUČIĆ: Crvena zvezda dobila više para u fudbalu, Partizan u košarci

Predsednik SNS otkrio podatke

VUČIĆ: Crvena zvezda dobila više para u fudbalu, Partizan u košarci

Fudbal -
Crvena zvezda je dobila više para kada je u pitanju fudbalski klub, a Partizan kada je u pitanju košarka, otkrio predsednik Srpske napredne stranke

Aleksandar Vučić, predsednik Srpske napredne stranke i mandatar vlade Srbije u najavi, rekao je da su Crvena zvezda i Partizan u prethodnih desetak godina dobili ogroman novac od države i da se sa tom praksom neće nastaviti u budućnosti."Veoma me boli što mi pogrdno skandiraju. Nisam ničim to zaslužio. Ja navijam za Crvenu zvezdu od rođenja iako sam igrao za Partizan košarku. To nikada nisam krio. To je pošten odnos prema ljudima. Kao pravedan, odgovoran i ozbiljan čovek moj posao je da oni dobiju jednako. Taj rat bukti oko para. Ne pogađaju me političke izjave gospodina Vujoševića, ni on ni njegova politika. Mene zanimaju navijači Partizana koji mi skandiraju. Videće koliko sam fer odnos imao prema njihovom klubu, kakav do sada nisu imali. Ukratko, to je ogroman novac koji država Srbija troši na dva najveća srpska kluba. Svi ostali zajedno se mere u promilima u odnosu na ta dva kluba", počeo je priču Vučić.

Predsednik SNS je saopštio podatke vezane za fudbalske klube Crvene zvezde i Partizana.

"Kada je fudbal u pitanju, Crvena zvezda je u prethodnih 12 godina imala veću podršku nego Partizan. To nije ugovor od pet puta po tri miliona evra. U pitanju je ugovor od 249.600.000 dinara na pet godina, dakle 2.200.000 evra na pet godina, negde oko 400.000 evra, a ne tri miliona godišnje. Crvena zvezda je u prethodnom periodu u fudbalu imala više novca. Kada se ukupno sabere više novca dobila je Crvena zvezda. Razlika je u Gaspromu. Gasprom je čisto rusko preduzeće, za neznalice koje pričaju da je 49 odsto u vlasništvu Srbije, i tu je ta razlika u parama. Da budem pošten, država Srbija je u tome odigrala političku ulogu 2010. i 2011. godine, ali kakve to veze ima sa mnom?"

U košarci je situacija, prema rečima Vučića, drugačija.

"Kada govorimo o košarci, ne računajući godine 2004, 2005, 2006, Košarkaški klub Partizan je imao veću podršku države Srbije. Na primer, donacije i sponzorstva iz Dunav osiguranje je 155 miliona dinara za Partizan, a 46 miliona za Crvenu zvezdu. Komercijalna banka je dala 450.000 evra Crvenoj zvezdi, a 1.715.000 evra Partizanu. Nije plaćeno 50.000 evra od obećanih para jer nisu ispunjeni bonusi. Telekom Srbija - Partizanu 3.996.148,88 dinara. Crvenoj zvezdi ne manje od toga. NIS je značajno više na Partizanovoj strani. Na kraju to dođe na isto."

Vučić dodaje da će država drastično smanjiti davajna klubovima.

"Mene ne interesuje da se bilo kome dodvoravam i na mene neće niko da vrši pritisak. Ne dozvoljavam ni Keti Ešton, ni Rusima da vrše pritisak, ne dozvoljavam nikome da tako razgovara sa mnom, jezikom ucena, pretnji, političkih osuda. To sve plaćaju poreski obveznici Srbije. Zato ćemo davanje klubovima, koji nisu razumeli da su reforme i privatizacija neophodni, smanjiti. Neka nađu model koji im najviše odgovara. Država će pomagati, ali drastično manje. Pokazao sam tačne brojeve, to su naše pare, niko ništa ne krije. Ove godine Partizan ima najveću prednost u odnosu na Crvenu zvezdu, 1.900.000 dobio je Partizan, 1.350.000 Crvena zvezda. Mislim da je Čović zaboravio na Komercijalnu banku. U fudbalu Crvena zvezda je imala veću pomoć od Partizana. Crvena zvezda je svakako u fudbalu imala veću podršku nego Partizan."

Predsednik SNS kaže i da je dao preporuku da se funkcioneri stranke povuku iz sporta.

Rešenje je privatizacija, Rešenje je da se ljudi koji se bave sportom, bave sportom, a da se političari ne mešaju u sport. Ja sam dao takvu preporuku da članovi SNS ne budu članovi Upravnih odbora.Jel treba da se sklonim? Svi iz Srpske napredne stranke ima da se povuku iz sporta, kao što su se povukli Zoran Babić i Branislav Gašić. A što, da nije Vučić predsednik Košarkaškog saveza? Vučić ili Đilas? BIlo bi valjda logičnije da je obrnuto a nije. Ali, ne interesuje me to. Interesuje me da imamo zdrav sport. Da imamo pošten odnos prema parama naroda. Da nema ko šta da krije koliko para je dato klubovima."

http://www.youtube.com/watch?v=2yRGTxSsfhk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track