SUDSKI VEŠTAK: Fotografija Ljupka Petrovića i Arkana je fotomontaža!
Foto: Fejsbuk

Skandal u Sarajevu

SUDSKI VEŠTAK: Fotografija Ljupka Petrovića i Arkana je fotomontaža!

Fudbal -
Fotografija sadrži artefakte (greške u kompjuterskoj slici) koji upućuju na verovatnoću da se radi o digitalnoj montaži, rekao je Kundalić

SARAJEVO - Sporna fotografija na kojoj se vidi kako Željko Ražnatović Arkan obučava trenera Ljupka Petrovića da puca iz heklera je lažna, tvrdi sudski veštak Edin Kundalić.

Sporna fotografija izazvala je pravi potres u Bosni i Hercegovini. Fudbalski klub Sarajevo odlučio je da promeni odluku o postavljenu Petrovića za trenera, iako je srpski stručnjak tvrdio da se ne seća da je ikada s Arkanom bio u ovakvoj situaciji i da je najverovatnije reč o fotomontaži. Njegovu priču podržao je sudski veštak Edin Kundalić, koji je posle preliminarnog nalaza zaključio da nije reč o pravoj fotografiji.

"Fotografija nema u pozadini fajla pozadinske podatke (metadata i EXIF) koji govore o načinu nastanka iste. Fotografija sadrži artefakte (greške u kompjuterskoj slici) koji upućuju na verovatnoću da se radi o digitalnoj montaži. Konačni nalaz biće dostavljen rukovodstvu FK Sarajevo do 15.04.2014. godine", kazao je veštak Edin Kundalić.

Ljupko Petrović sa čelnicima kluba, Foto: FK Sarajevo
Ljupko Petrović sa čelnicima kluba, Foto: FK Sarajevo

Reagovalo je i rukovodstvo Fudbalskog kluba Sarajevo, koje se od ranog jutra nalazi pod velikim pritiskom javnosti, što je rezultiralo prekidom pregovora s Petrovićem.

"Ukoliko se nalazom i mišljenjem ovlaštenog sudskog veštaka potvrdi da se radi o digitalnoj montaži fotografije, FK Sarajevo će podneti odgovarajuće prijave prema nadležnim organima, zahteve za naknadu štete, a svim medijima koji su bez provere objavili predmetnu fotografiju i učestvovali u ovoj sramotnoj kampanji protiv FK Sarajevo i Sarajeva kao grada, otkazati saradnju", stoji u saopštenju na zvaničnoj Fejsbuk stranici FK Sarajevo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja