PODSEĆANJE: Kako je Siti uzeo titulu u poslednjim sekundama
Foto: Reuters

Nakon 44 godine pauze

PODSEĆANJE: Kako je Siti uzeo titulu u poslednjim sekundama

Fudbal -
Titula Mančester sitija u sezoni 2011/12 jedna je od najuzbudljivijih u istoriji Engleske

Ako pitate verne navijače Mančester sitija, koja godina je bila najbolja u njihovom životu, velika je verovatnoća da će odabrati 2012. godinu.

Razlog je jednostavan, Mančester siti je te godine osvojio prvu titulu prvaka Engleske nakon čak 44 godine pauze. Uložene su stotine miliona funti, i na kraju se isplatilo, a način na koji je Siti osvojio titulu je spektakularan, i prepričavaće se godinama među ljubiteljima fudbala.

Veliki Mančester junajted je rano poveo u trci za titulu, pa se na čelu Premijer lige nalazio od avgusta sve do oktobra. Međutim, par slabijih rezultata Junajteda iskoristio je gradski rival Siti koji je preuzeo vođstvo na tabeli, a potom ostvario neverovatnu pobedu nad Junajtedom od čak 6:1 i to u gostima!

Tako su "Građani" stigli do 5 bodova prednosti na vrhu tabele, nešto kasnije ta prednost se smanjila, ali je plavi deo Mančestera bio na vrhu Premijer lige sve do marta 2012. godine. Tada je sezona dobila epski zaplet.

Siti je počeo da posrće, gubili su bodove gotovo na svakom meču u narednih mesec dana, a to je iskoristio iskusni Ferguson čija ekipa je počela da niže pobede, te je stigla do 8 bodova prednosti nad gradskim rivalom, svega šest kola pre kraja prvenstva.

Činilo se da je sve gotovo, da je Siti ponovo bio blizu ali da će morati da se zadovolji pozicijom vicešampiona jedne od najjačih liga sveta. Međutim, desilo se suprotno. Iskusni Junajted, sa iskusnim menadžerom je počeo da posrće, Siti je smanjio zaostatak na 3 boda, a potom savladao Junajted na domaćem terenu sa 1:0, izjednačio se po broju bodova, i zauzeo vrh tabele na osnovu gol razlike!

Čekalo nas je neverovatno poslednje kolo šampionata. Junajted je igrao protiv Sanderlenda, a Siti protiv KPR-a. Runi je doveo svoj tim u vođsto, kako na meču tako i na tabeli, ali je Zabaleta u 39. minutu doveo Siti u vođstvo, i takođe, na vrh tabele. Potom je usledio šok. Sise je izjednačio za KPR u 48. minutu, Barton iz KPR-a je isključen, a iako brojčano oslabljen, KPR u 66. minutu golom Mekia stiže do vođstva od 2:1 za šok na "Etihadu"!

Ono što je usledilo, važan je deo fudbalske istorije na Ostrvu. Edin Džeko je u 92. minutu susreta izjednačio na 2:2, u isto vreme Junajted je već pobedio a igrači su stajali na terenu čekavši da čuju koji je rezultat na "Etihadu". Samo dva minuta kasnije, Aguero postiže gol, Siti slavi sa 3:2, igrači Junajteda loše primaju tu vest, a "Građani" osvajaju titulu sa istim brojem bodova, ali i boljom gol razlikom.

Ispostavilo se da je ključna bila pobeda Sitija od 6:1 u prvom delu sezone, jer da je Siti slavio sa recimo 2:1, timovi bi imali isti broj bodova, istu gol razliku i isti broj pobeda u šampionatu, pa bi moralo da se igra finale na neutralnom terenu.

To je fudbal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track