OPROBAN RECEPT: Crvena zvezda po Zenitovom modelu
Foto: Fonet

Rusi su jedini izlaz za crveno-bele

OPROBAN RECEPT: Crvena zvezda po Zenitovom modelu

Fudbal -
Kada je „Gasprom“ potpuno preuzeo klub iz Sankt Peterburga, počeo je da pristiže veliki novac, kvalitetni igrači, pa samim tim i rezultati

Od prosečnog kluba u Rusiji „Gasprom“ je od Zenita napravio evropskog giganta. Osvojili su Kup UEFA, tri titule u Rusiji, svake godine igraju u Ligi šampiona. Dovode najbolje evropske igrače.Zenit - nekada samo jedan prosečan ruski prvoligaš, a danas klub koji spada u krem evropskog fudbala. Promenio ih je „Gasprom“!

Recept iz Rusije ova kompanija planira da primeni i u Srbiji. Cilj je kupiti Crvenu zvezdu i od nje napraviti redovnog učesnika Lige šampiona. „Gasprom“ planira da privatizuje Zvezdu, reši problem milionskog duga i oživi najveći sportski brend u našoj zemlji.Milan Vještica je idealan sagovornik na temu kako je Zenit izgledao pre, a kako posle dolaska „Gasproma“. Iskusni fudbaler igrao je za klub iz Sankt Peterburga od 2002. do 2006. godine. U decembru 2005. poznata naftna kompanija kupila je 70 odsto akcija kluba.- „Gasprom“ je bio u klubu i pre 2005. godine, ali ne u tolikoj meri kao otkad je potpuno preuzeo upravljanje - pojasnio je Vještica.Jedna stavka se od kraja 2005. značajno promenila u klubu iz Sankt Peterburga.- Finansije, naravno. Kako je „Gasprom“ preuzeo sve, došao je i veliki novac u klub. Onda su počeli da pristižu kvalitetni igrači, pa sa njima i rezultati.Na pitanje da li je za Zenit bilo dobro što je došao u ruke naftnog giganta, Vještica odgovara potvrdno.- Rezultati sve pokazuju. Od tada Zenit je osvojio tri šampionske titule i Kup UEFA - zaključio je Vještica.

Milan Vještica
Milan Vještica

Samo kupovinaTOLIKO JAKI DA NE PRAVE IGRAČEZenit je postao toliko finansijski moćan da praktično nema potrebu da stvara igrače, već ih kupuje oformljene. Ipak, „Gasprom“ je insistirao da od sponzorskog ugovora sa Crvenom zvezdom 23 odsto od godišnje sume ide u omladinsku školu.- Dok je Dik Advokat bio u klubu, doveli su Holanđanina za direktora omladinske škole. Međutim, posle Aršavina i Keržakova nisu uspeli da naprave igrače te klase. Proizvodnja im i nije potrebna jer imaju mogućnosti da dovedu formirane igrače - ističe Milan Vještica.

ČINJENICEZenit- Do 2005. godine osvojio jednu titulu prvaka države (1984), od 2006. tri puta su bili šampioni- Budžet za 2012. godinu iznosio je 280 miliona evra- Igrači koji trenutno igraju u klubu iz Sankt Peterburga vrede 206 miliona evraC. zvezda- Planirani budžet za sledeću sezonu iznosi između 7 i 8 miliona evra- Igrački kadar trenutno vredi 21 milion evra- Dug najtrofejnijeg srpskog kluba iznosi 47 miliona evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track