Roman troši, Murinjo zarađuje
Foto: Beta Ap

Portugalac pravi ekspert za ekonomiju

Roman troši, Murinjo zarađuje

Fudbal -
Portugalski trener uspeva da proda igrače na koje ne računa za mnogo više novca nego što su plaćeni kad su dolazili u Čelsi

Menadžer Čelsija Žoze Murinjo neprestano pokazuje da, pored nesumnjivog fudbalskog znanja, veoma dobro stoji i sa ekonomskom stranom poslovanja. Ove godine Čelsiju je doneo čak 177,2 miliona evra. Gospodin posebni uspeva ono što gotovo nijednom menadžeru na svetu ne polazi za rukom - da za velike pare proda igrače na koje uopšte ne računa.Od dolaska u klub Murinjo je prodao petoricu fudbalera. Zimus je Huan Mata otišao u Mančester junajted za 46,5 miliona evra, a ovog leta je napravio posao veka kad je Davida Luiza prodao PSŽ za 62,8 miliona evra. Odličan posao je i prodaja Romelua Lukakua Evertonu, kao i Kevina de Brujnea Volfsburgu i Dembe Baa Bešiktašu. Rus može da pogrešiStoga i ne treba da čudi što se prebogati gazda kluba iz Londona Roman Abramovič razbacuje parama i kupuje igrače kao na traci.Rus jednostavno zna da će, i ukoliko pogreši, Portugalac pronaći način da fudbalera kojim je nezadovoljan, ili koji mu se ne uklapa u sistem, „utopi“ za dobre pare i da će mu tako em doneti prihod, em omogućiti da i dalje nišani nove akvizicije na tržištu. A i sam Murinjo mora da bude prezadovoljan kada zna da u svakom trenutku može da ponudi više od konkurencije za nekog igrača do kojeg mu je baš stalo.Složio kockiceKad se Murinjova ekonomija predstavi u brojkama, dođe se do gotovo neverovatnih 177,2 miliona evra zarade od prodaje fudbalera koje ne želi u prvom timu Čelsija i s kojima ne želi da sarađuje. Ali tako je to kad se ume, ali i kad se sve kockice poslože, onda je posao menadžera pravo zadovoljstvo.

Matić i IvanovićSRBI NEMAJU CENUDvojica Srba u Čelsiju Branislav Ivanović i Nemanja Matić ne treba da brinu za svoj status. Murinjo je glatko odbio Real i PSŽ, tako da su Srbi koncentrisani na utakmice. Čelsi je pre nekoliko dana savladao Vitese sa 3:1, a strelac je bio i naš Nemanja Matić.- Uvek je lepo kada date gol, ovo je moj prvi za Čelsi. Uvek se trudim da pružim maksimum za tim. Nije mi važna individualna igra, važno mi je da Čelsi beleži pobede - rekao je Matić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track