Premijer Farskih Ostrva: Srbi, zaslužili ste zlato na EP 1992. godine!
Foto: Kurir Štampano

Intervju Kaj Leo Holm Johanesen, čuvao svoju zemlju na golu i u fotelji

Premijer Farskih Ostrva: Srbi, zaslužili ste zlato na EP 1992. godine!

Fudbal -
Predsednik vlade Farskih Ostrva jedini bivši fudbalski reprezentativac koji je napravio veliki uspeh u sportu i politici

Premijer Farskih Ostrva Kaj Leo Holm Johanesen jedinstvena je ličnost u svetu sporta i diplomatije, budući da je jedini reprezentativac svoje zemlje koji je dobio priliku da sedne u premijersku fotelju.S njim smo stupili u kontakt tokom gostovanja Partizana u Toršavnu i pristao je da čitaocima Kurira otkrije svoju neobičnu životnu priču.Kako biste u nekoliko rečenica opisali svoj sportski i politički životni put?- Sport na Farskim Ostrvima je amaterski, pa sam se tako i ja bavio fudbalom i rukometom. Fudbal sam trenirao od sedme do 14. godine i onda otišao na brod, gde sam do punoletstva kao ribar plovio do Islanda i Kanade. Posle toga sam se vratio kući i u fudbalskoj reprezentaciji bio od 1989. do 1994. , a od 2008. sam premijer svoje zemlje - počinje priču za Kurir premijer Farskih Ostrva.Imate li među kolegama diplomatama nekog ko je takođe imao reprezentativnu karijeru?- Koliko znam, nema nikoga. Za mene je velika čast što sam kao igrač predstavljao svoju zemlju, ali i što sam premijer. Teško je reći šta je teže, ali znam da sam imao sreće što mi se ukazala takva mogućnost. Oba posla su veoma uzbudljiva i ponosim se njima.Sećate li se dolaska u Beograd tokom kvalifikacija za EP 1992. godine?- Kako da ne. Mislim da smo stigli jednim od poslednjih aviona koji je došao u Beograd pre izbijanja rata u Jugoslaviji. Izgubili smo 7:0, a svi moji saigrači su rekli da je to bila najjača reprezentacija protiv koje su ikad igrali. Da nije bilo rata i sankcija, odnosno da vas nije zamenila Danska, uveren sam da ste mogli da osvojite titulu najbolje ekipe u Evropi.Na toj utakmici niste ulazili u igru, a da li ste možda pre meča imali prilike da obiđete grad?- Nismo videli mnogo, ali znam da je Beograd prelep, a koliko čujem, danas je mnogo lepši nego što je bio tada. Imam gust raspored, u kojem trenutno nema mesta za odlazak za Srbiju, ali naravno da se nadam skorom dolasku u vašu zemlju - kaže Johanesen.

NavikaoLJUBITELJ VREMENSKIH PRILIKAKo god dođe na Farska Ostrva, žali se na vremenske uslove jer sunca gotovo da nema. Kako vi podnosite to sivilo?- Volim ja sunce, nije da ne volim, ali volim i naše vreme, jednostavno sam navikao i nemam nikakvih problema s tim što je ovde uvek tmurno. Znam da turistima to mnogo smeta, ali sve je stvar navike.

DrugariSRBI SU MI PRIJATELJISrpska dijaspora na Farskim Ostrvima nije velika, ali imate li prijatelja među tih dvadesetak naših sunarodnika?- Na Farskim Ostrvima imam nekoliko prijatelja koji su iz Srbije, a jedan od njih je Milan Cimbalević. On je trener mlađih kategorija u klubu HB Toršavn, koji je nedavno igrao protiv Partizana. Doneo je nešto novo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track