LOŠA PROCENA: Zvezda ispustila čak 30 miliona evra
Foto: Arhiva

Crveno-beli ostali bez pravog bogatstva

LOŠA PROCENA: Zvezda ispustila čak 30 miliona evra

Fudbal -
Umesto da dobro zarade na Palasiosu, Mezengi, Evandru ili Barkosu, razne uprave kluba iz Ljutice Bogdana pravile propuste i puštale fudbalere s Marakane za džabe

Crvena zvezda je zbog loše procene inostranih fudbalera ostala bez 30 miliona evra zarade! Iako je debelo plaćala dolazak stranaca u svoje redove, razne uprave koje su vodile bivšeg prvaka Evrope nisu znale da unovče njihov kvalitet.Argentinac Ernan Barkos ispraćen je iz Crvene zvezde i Srbije s nadimkom Varkos, Hondurašanin Vilson Palasios procenjen je kao neiskusan i preskup za kvalitet koje nudi zauzvrat, dok je Bruno Mezenga bio spor i nepopravljivo gojazan da bi trčao ispred štopera po terenima srpske Superlige. Sve ove igračke „prevare“, kako su ih kvalifikovali navijači i stručnjaci iz crveno-belog tima, kasnije su ostvarivale milionske transfere.Ailton je bio šmeker- Moguće je to zato što su sve to bili dobri igrači i taj koji ih je dovodio u Crvenu zvezdu imao je odličnu procenu njihovog fudbalskog znanja i kvaliteta - kaže za Kurir Perica Ognjenović i nastavlja:- Problem je, po mom mišljenju, nastajao kad su dovođeni domaći igrači. Oni nisu znali da isprate navike stranaca u igri, nisu imali brzinu njihovog razmišljanja i zato su ovi prvi ostajali nedorečeni. Sećam se Barkosa, odmah sam video da uopšte nije loš napadač. Iz inostranstva sam gledao i Ailtona kad je došao na Marakanu. Ljudi su odmah pričali da je star, debeo, a on se super otvarao i davao saigračima ideje koje ovi nisu znali da isprate.Duga ne bi biloAko se saberu iznosi koje su u kasnijim transferima pravili Palasios, Evandro Gebel, Franklin Salas, Barkos, Mezenga, Mauricio Molina, Haminu Draman i drugi, dolazi se do sume koja bi bar prepolovila današnji dug crveno-belih od 50 miliona evra.

Zlatne koke videli Zvezdu i Srbiju i uspeli u karijeriErnan BarkosZaigrao je za reprezentaciju Argentine 2012. U Zvezdi je bio debelo potcenjen u odnosu na Nenada Jestrovića, koji ga je na jednom treningu i udario. Svoj kvalitet je dokazao po odlasku iz Srbije. Gremio je za njega platio Palmeirasu tri miliona dolara plus četiri igrača.Bruno MezengaProsinečki ga je otpisao kao igrača koji nije za Zvezdu, iako je dao fantastičan gol petom. Otišao je sa čistim papirima u turski Orduspor, pa u Akhisar. Posle odlične sezone treći najveći turski klub Bešiktaš želi da plati čak četiri miliona evra obeštećenja za ovog Brazilca.Evandro GebelBrazilac koji je čak dobio i srpski pasoš napustio je crveno-bele bez dinara, iako je njegov dolazak klub koštao više od 700.000 evra. Iz Zvezde je otišao u Estoril, a posle odlične sezone u portugalskoj ligi ovog leta je prešao u Porto za tri miliona evra.Haminu DramanMomak iz Gane stigao je u Crvenu zvezdu na mala vrata. Iz Zvezde je otišao u turski Genčlerbirligi za 300.000 evra i tamo pokazao sav svoj talenat. Stigao je i do reprezentacije Gane, a Turci su za njegov odlazak u moskovsku Lokomotivu dobili 2,5 miliona evra.Mauricio MolinaNajpotcenjeniji, a ujedno i tehnički najpotkovaniji južnoamerički fudbaler koji je igrao u Srbiji. Nije bio po ukusu trenera Aleksandra Jankovića. Iz Zvezde je prešao u Santos za 600.000 evra, da bi ga Brazilci prodali korejskom Seognam Ilva za 1,5 miliona evra.Vilson PalasiosStigao je na pripreme Crvene zvezde na preporuku Vladimira Jugovića. Nuđen je Draganu Stojkoviću za milion evra, ali je tadašnji predsednik procenio da je to previše novca za anonimusa iz Hondurasa. Iz Vigana je za 15 miliona evra prodat Totenhemu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track