STEŽE SE OBRUČ: Interpol čisti srpski fudbal od kriminala
Foto: Nebojsa Mand

Sportska mafija na udaru

STEŽE SE OBRUČ: Interpol čisti srpski fudbal od kriminala

Fudbal -
Mečevi se nameštaju u sve više država, ali najteža situacija je u Kini i na Balkanu

- Srpski fudbal se nalazi pod velikim uticajem kriminala i kladioničarske mafije - tvrdi predstavnik Interpola Džon Abot, koji na Sokereks svetskoj konvenciji, održanoj u Mančesteru, nije hteo da iznosi detalje o trogodišnjoj istrazi povodom nameštanja rezultata!Prema podacima Interpola, u 60 do 80 država širom sveta je otkriveno nameštanje fudbalskih mečeva, a najteža situacija je na Balkanskom poluostrvu.- Za prethodne tri godine imamo osnova za istragu u 60 do 80 zemalja širom sveta, a najgora situacija je u Kini i na Balkanskom poluostrvu - kazao je Abot.Postoje dokaziTakođe, postoje dokazi da se bar jedan evropski klub nalazi pod direktnim vođstvom kladioničarske mafije, ali predsednik Svetskog centra za bezbednost u sportu Emanuel Medeiros nije želeo da precizira o kojoj državi je reč.- Ovo je samo vrh ledenog brega. U Evropi postoji najmanje jedan klub koji je u kandžama mafije. Takođe, strašne stvari se događaju u fudbalu. Nedavno su portugalski i španski klub odigrali nepostojeći meč, za koji su internet kladionice primale uplate i same kreirale konačan rezultat. To je samo još jedan dokaz u koliko teškom stanju se nalazi fudbal - kazao je Madeiros.Potpisao i PSVKako bi sprečili da mafija potpuno uništi fudbal, sto pedeset evropskih klubova potpisalo je „Kodeks protiv nameštanja“, prema kojem se obavezuju da policiji prijave svaku sumnjivu radnju svojih igrača i zaposlenih. Poslednji potpisnik kodeksa je PSV, a klubovi iz Srbije se još nisu priključili ovoj akciji.Na ovakav vid saradnje do sada su pristali klubovi iz devet zemalja - Engleske, Grčke, Italije, Škotske, Rumunije, Finske, Norveške, Mađarske i Slovenije.

Komesar niko mu nije tražio pomoć MIRKOV: BALKAN JE ŠIROK POJAMKomesar za integritet Fudbalskog saveza Srbije Milivoje Mirkov kaže da nije imao kontakte sa FIFA i Interpolom povodom izjava Džona Abota o nameštanju rezultata i radu fudbalske mafije na tlu naše zemlje.- Kako je reč o međunarodnom policijskom organu, moguće je da su u našem MUP i Tužilaštvu obavešteni o istrazi koja se vodi, ali ja nemam saznanja, niti je ko tražio moju pomoć. Posmatram izjavu Abota u opštem kontekstu i mislim da je Balkan širok pojam. Uostalom, videli ste da su Hrvatskoj i BiH u prošlosti hapšeni kriminalci zbog nameštanja mečeva - kaže Mirkov.

Srpski ogranakNIJE BILO KONTAKTAKako Kurir saznaje, srpski odeljak Interpola zasad nije kontaktirao sa centralom Interpola povodom istraga vezanih za nameštanje fudbalskih mečeva.- Interpol nije kontaktirao sa srpskim ogrankom ove organizacije povodom nameštanja rezultata fudbalskih mečeva. Međutim, nije isključeno da se tako nešto dogodi u budućnosti - rekli su za Kurir u ovoj organizaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track